6 minut čtení

Život s dlhom

Dnes nie je ťažké zadlžiť sa. Častokrát to robíme dobrovoľne a na celý život. Je bežné, že sa mladí ľudia už po prvej výplate snažia získať úver v banke.

Či už je to "nové" auto, lepšie bývanie, dovolenka, alebo iná nevyhnutnosť, s prvou pôžičkou získavame novú skúsenosť, vlastnosť a možno aj zručnosť a presvedčenie. Splnili sme si sen a ani to veľmi nebolelo.

Ako fungujú banky

Často to však nekončí jednou pôžičkou. "Nápomocná" vie byť aj samotná banka, alebo požičovňa, ktorej vyhovuje naša zadlženosť. Málokto si uvedomuje, že banka do ktorej nám chodí príjem na bežný účet, má dokonalý prehľad o našom živote. Nielenže pozná naše príjmy a väčšinu výdajov, banka vie presne, koľko máme každý mesiac voľných finančných prostriedkov a túto informáciu rada využije na naše ďalšie zadlžovanie. 

Pracovníci v banke sú školení na predaj úverových produktov a po krátkom rozhovore za prepážkou získame rýchly prehľad o ďalšej možnosti sa zadlžiť. Marketingové oddelenia finančných inštitúcií sa predháňajú v nápadoch ako pôžičky urobiť ešte atraktívnejšie a žiadanejšie. Tu ale ich kreativita nekončí. Pôžička musí vyzerať nielen lákavo. Človek sa s ňou stretáva takmer na každom kroku. Reklama na cigarety, alkohol a hazardné hry je zakázaná, ale najväčším problémom dnešnej doby sa stáva abnormálna dostupnosť úverov. 

Finančná gramotnosť

Mnoho dlhov vzniká aj ako vedľajší efekt dobrého úmyslu. Zvyčajne je samozrejme za tým nižšia finančná gramotnosť, avšak DLHOVÁ PASCA je nepríjemný jav aj u veľkého množstva inteligentných ľudí. Často sa stretávam s názorom, že na podnikanie treba veľa peňazí. To je častý problém prečo sa aj mladí ľudia bez skúseností bezhlavo púšťajú na nejasnú podnikateľskú dráhu, avšak zadlžení až po uši. A keď sa im podarí niečo zarobiť, po odrátaní nákladov a mzdy neostáva na zákonné povinnosti, ako sú zdravotné a sociálne odvody, či platba dane. Žiaľ, je to bežný jav v našej spoločnosti. 

Štát nám je „oporou“

Štatistiky hovoria jasnou rečou. Aj zdanlivo nízky dlh u niektorej z týchto povinne platených inštitúcií dokáže po čase narásť do nevídaných rozmerov. Tieto dlhy sú navyše sprevádzané nepríjemným zápisom vo verejných registroch, čo môže mať za následok veľké množstvo ďalších nepríjemností. Navyše s narastajúcim dlhom u týchto organizácií, začína aj problém so zákonom. Na rad prichádzajú exekútori a ozajstný problém je na svete. Zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa, alebo Daňový úrad. Veľké množstvo profesií je možné v dnešnej dobe vykonávať ako samostatne zárobkovo činná osoba – SZČO. V mnohých prípadoch dokonca zamestnávateľ nariadil svojim zamestnancom takúto budúcnosť. Zamestnávateľ má nižšie náklady a zodpovednosť, vám pribudli povinnosti a hlavne starosti. Značný počet dlžníkov má práve „podnikateľskú“ minulosť. 

Za dobrotu na žobrotu

V neposlednom rade kategória z môjho pohľadu najdôležitejšia sú ľudia, ktorí nám verili – rodina, známi, prípadne kolegovia v práci. Je úplne vedľajšie, či nám požičali zo zištných, alebo čisto nezištných dôvodov. Títo ľudia nám verili a väčšinou nepotrebovali žiadnu zmluvu. Buď nám chceli pomôcť, alebo sme im sľúbili nejakú výhodu. Každopádne banka aj exekútor majú zákonné možnosti, ako prinútiť dlžníka platiť. Bežný človek zhltne horkú slinu a s trpkou skúsenosťou zabudne že mal kamaráta. Možno sa to stalo aj vám, a takýmto spôsobom sa ospravedlňujete, že ste niekomu nevrátili. 

Aj pre vás máme riešenie - www.bezdlznost.sk

„Peniaze sú najlepšie uložené tým, keď sa nimi zaplatia dlhy.“ 

—  Tomáš Baťa

PREČO NEFUNGUJÚ DOSTUPNÉ RIEŠENIA 

Na dlhy je aj Google krátky

Pokiaľ vám začne váš dlh prerastať cez hlavu a začnete sa zaujímať o bezdlžnosť, zistíte, že ideálne riešenie prakticky neexistuje. Banka vám bude radiť konsolidáciu vašich dlhov, ale pokiaľ ste už mali problém so splácaním, tadiaľ vaša cesta nevedie. Internetové vyhľadávače vás budú smerovať k nebankovým subjektom, ale ani tie nestoja o neplatičov. Ponúkajú sa aj oddlžovacie spoločnosti, tie si ale berú do osobného vlastníctva vašu nehnuteľnosť, až pokiaľ celý dlh navýšený o nemalé poplatky nevyrovnáte. 

Osobný bankrot nie je riešenie

V súvislosti s bezdlžnosťou sa najviac spomína termín osobný bankrot. Je to zdanlivo riešenie, ktoré sa javí ako spása, nový začiatok. Konečne život bez dlhu a to v priebehu niekoľkých dní. Málo kto sa zamýšľa nad morálnym dôsledkom tohto riešenia. Veď VY naozaj niekomu dlžíte, čo je horšie, že ten niekto vám zrejme v minulosti aj pomohol. Najčastejšie začína zadlžovanie tým, že sme neboli schopní odložiť našu spotrebu na neskôr. Dopriali sme si niečo, čo sme si v skutočnosti nemohli dovoliť. Pokiaľ pristúpime na osobný bankrot, naše dlhy ostanú nevyrovnané. Myslím, že už nikdy nebude náš život naozaj šťastný. Aj naša dôveryhodnosť týmto krokom nemálo utrpí.

Každé z týchto riešení nesie so sebou veľa nevýhod a vedľajších nákladov a ani jedno nerieši problém od jeho základu. Pozitívny postoj k dlhom je vlastne začiatkom nášho problému. Samozrejme, že v živote a v podnikaní prichádzajú situácie, ktoré sa oplatí riešiť formou úveru. Vždy sú to ale dobre prepočítané a premyslené riešenia o ktorých sa poradíme nielen s najbližšími, ale aj s nezávislým finančným odborníkom. Vo väčšine prípadov je však pôžička ťažkým pasívom v našom finančnom pláne. Ak sa chce niekto zbavovať dlhov, netúži si zvyšovať náklady - nechce platiť poplatky bankám, ani rôznym poradcom či právnikom. 

Z tejto knihy sa dozviete, ako sa bezpečne zbaviť dlhov pomocou jednoduchých krokov. Vďaka novým návykom a postupom vám klesnú náklady a vy spoznáte morálny spôsob zbavenia sa dlhu. Je to spôsob, ktorý vás posilní ako človeka, zlepší vaše vzťahy a navýši vašu dôveryhodnosť.

viac na www.bezdlznost.sk

„Malý dlh robí dlžníka, veľký nepriateľa.“ 

—  Seneca

#dlhy #dlh #dluhy #pozicka #uver #financie #financnyplan #peniaze #pujcka #zivotsdlhom #planovanie #uspechsity #refinanz #splatky #poplatky #skusenost #dluh #penize #finance

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Také se přidávám k myšlence osvěty, protože dostat se i dnes k úvěru je opravdu neskutečně jednoduché a lidi vidí to co chtějí TEĎ vidět ale už ne to, že si budou muset několik dalších let každý měsíc něco urvat z příjmů. Také jsem pár půjček absolvoval a úspěšně splatil- ten pocit je k nezaplacení ?

    +1
    • Ďakujem za Vašu reakciu. Rád sa o Vašej ceste dozviem viac. 

      0
    • @FDurkac díky za zájem, jakou formou bychom to dalo dohromady? Pro mě by to bylo “opakování” jak jsem k druhům přistupoval dřív a jak jsem se na ne začal dívat později - po nějaké době sebevzdělávání...

      +1
    • Napíšte mi prosím správu 

      0
  • Hodně zajímavé téma, které se týká čím dál víc lidí, díky!

    +1
    • To by bylo skvělý, klidně se spojte s @tomasdurcak a společně můžete něco vymyslet, je to fakt hodně užitečné téma

      0