5 minut čtení

Ranní zprávy 05.11.2020: Americký "mess", trhy nadšené "z ničeho" a OSVČ již mohou žádat o kompenzační bonus

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý den.

Dobré ráno! Tak se nám souboj o to, kdo bude novým prezidentem USA, zřejmě přesouvá od uren k soudu a mezi právníky. Co mi přijde nejděsivější, je tamní stav medií a šíření všemožných chaotických fake news a totální rezignace na pravdu. Jeden tábor tvrdí, že Biden již prakticky vyhrál, zatímco druhý hlásá, že vlastně ve skutečnosti vyhrál Trump. Faktem nicméně zůstává, že dle americké Ústavy žádný z kandidátů nemusí veřejně přiznat prohru. Vítěz se v lednu 2021 zkrátka po inauguraci chopí úřadu, ať se to poraženému líbí, nebo ne. Úspěšný den Vám přeje Tomáš.


? Myšlenka pro dnešní den:
Je šílené, že osobní finance netvoří výrazně větší součást středoškolského vzdělání. 

 BURZA 

 S&P 500 +2.20 % (3,443.44)

 Nasdaq +3.85 % (11590.78)

 PX +0.99 % (865.01) 

---

 Ropa +3.85 % (39.11 USD) 

 Zlato -0.37 % (1,903.40 USD) 

 Stříbro -1.43 % (23.99 USD) 

Nechcete-li, aby vám cokoliv důležitého uniklo, určitě si do seznamu sledovaných na Warengo přidejte Saxo BankFinTag.cz a Investiční web.

Biogen (BIIB) +43.97 % (355.63 EUR)
Majitelé akcií Biogen včera zažili, jaké to je letět v raketě. Výsledky experimentálního léku na Alzheimerovu chorobu jsou tak dobré, že FDA zvažuje jeho schválení.

Pinduoduo (PDD) +12.83 % (110.26 USD)
Čínská e-commerce platforma se včera podívala na nová historická maxima. Burzovní selhání Alibaby resp. Ant Group znamená na čínském trhu šanci pro konkurenci.

 GRAF DNE 

Včerejší odhady toho, kdo bude novým prezidentem USA v jednom grafu Predticiton market. Nejdříve Biden jasný favorit, pak to začalo vypadat, že by mohl vyhrát Trump, pak chvíli remíza a šup, zase Biden. Ale zdá se, že naši voliči to předpověděli správně. ?

 SLOVA DNE 

„Cílem je maximální čitelnost a predikovatelnost, a proto jsou tam zahrnována kritéria, která si může každý občan vyhodnotit. Naším cílem je, aby s tímto skórovacím systémem mohli pracovat i běžní lidé."

Ministr zdravotnictví Jan Blatný představil poslancům první nástřel nového "semaforu" pro uvolňování/zpřísňování opatření v jednotlivých krajích podle toho, jak v nich bude epidemiologická situace. Systém má celkem 5. úrovní rizika, snad se dočkáme ještě letos.

 ČÍSLO DNE 

4,7 %

Čínský prezident Si Ťin-pching má velké ekonomické pány. Do roku 2035 má v plánu zdvojnásobit tamní ekonomiku, což vyžaduje pravidelný roční růst HDP aspoň o 4,7 % a do pěti let z Číny udělat zemi s vysokými příjmy. Ekonomové odhadují, že je to reálné.
 
 BLESKOVĚ 

 Byť včerejší noc jméno nového amerického prezidenta nepřinesla, trhům to očividně vůbec nevadilo. Výrazně rostly asijské, evropské i americké akciové indexy. I Pražská burza si připsala téměř procento.

Čína podnikatelům ukazuje, proč by měli být poslušní. Zrušené IPO a pravděpodobné nové finanční regulace docela jistě sníží valuaci i růstový potenciál Ant Group, očekávaného největšího burzovního debutu v historii

Finanční správa začala přijímat žádosti o kompenzační bonus, jež se týká OSVČ a malých s.r.o. (upravená jarní Pětadvacítka). Podrobnosti i žádost najdete ZDE.

Osobní letecká přeprava zažívá bezprecedentní krvácení a kolaps poptávky. Celosvětově v září meziročně poptávka po létání klesla o 72,8 %. Údaje zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu. A on ten COVID nikam nezmizí...

▶ Řetězec obchodů Marks & Spencer letos za šest měsíců končících 26. září utržil ztrátu ve výši 87,6 milionu liber. Před rokem byl za stejné období v zisku 158,8 milionu liber. Pro společnost jde o první ztrátu za 94 let, co je veřejně obchodovaná.
 
 FOTO DNE 

V médiích se včera celý den šachovalo s mapou USA, tak tady je taky jedna. Tato by ale víc mohla zajímat investory. Stručně řečeno, nejprofitabilnější odvětví v každém americkém státě + hodnota prodaného zboží v daném odvětví v miliardách dolarů.

 RYCHLÁ RADA NA ZÁVĚR 

Jakých principů vydělávání peněz se držel nejbohatší byznysmen, jaký kdy žil Jacob Fugger?

  1. Investujte, když se ostatní bojí
  2. Znejte vždy všechna důležitá fakta a informace
  3. Staňte se "rodilým mluvčím" v řeči čísel

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.