6 minut čtení

Fond vedený Peterem Lynchem vykázal za 13 let zhodnocení 400 %. Jaké jsou pilíře jeho investiční strategie?

Peter Lynch, jeden z největších investorů všech dob, vedl jako portfolio manažer v letech 1977–1990 fond Magellan, jež pod jeho vedením vykazoval průměrný roční výnos 29 %. Jak se mu podařilo trojnásobně překonat průměrnou výkonnost akciového trhu?

Zdroj fotografie: fidelity.com

Peter #Lynch se podělil o některé ze svých oblíbených investičních myšlenek, které sám využil, aby pomohl svým klientům vydělat miliony během jeho působení ve fondu #Magellan. Skvělé na jeho radách je, že jsou nadčasové, a tak dnes platí stejně, jako platily během jeho aktivní investorské kariéry. Pojďme se podívat blíže na myšlenky, které tvořily pilíře jeho neuvěřitelně úspěšné investiční #strategie.

Pilíř číslo 1: Kupujte pouze akcie, kterým rozumíte

Výše uvedená myšlenka je poměrně zřejmá, ale překvapilo by vás, kolik lidí investuje do společností, o kterých zhola nic neví. V pozici investora je jedním z vašich úkolů porozumění společnosti, kterou kupujete. Jako začátečník možná budete ohromeni množstvím informací, které je třeba vstřebat, s praxí se však stává porozumění jednotlivým investičním příležitostem snazší.

Lynchova myšlenka by vás neměla vést k investici do Starbucks, protože si tam kupujete každé ráno kávu nebo McDonald’s, protože se tam pravidelně stravujete. Místo toho vás navádí k tomu, abyste analyzovali podnikání společnosti a porozuměli výhodám a nevýhodám zkoumaného byznys modelu. Pochopíte-li silné i slabé stránky společnosti, pak se můžete lépe přizpůsobit jednotlivým okolnostem, kterým může vámi vybraný titul čelit.

Warren #Buffett označuje podobný přístup pojmem kruh kompetencí. Rozšíření vašeho kruhu kompetencí vám pomůže lépe pochopit aktuálně zvažovaný nákup a stejně tak případné investiční příležitosti v budoucnu. 

Důležitá otázka zní: „Jaký je váš okruh kompetencí?“

Jedná se o oblasti, kterým sami díky svým zkušenostem rozumíte. Pokud například pracujete v oblasti obchodu s potravinami, rozumíte nejen obchodu s potravinami a tomu, jak se v něm řídí podnikání, máte také přehled o návazných distribučních a doručovacích kanálech.

Vyberete-li si k investici podnik, který spadá mimo váš kruh kompetencí, dostanete se do problémů ve chvíli, kdy dojde k poklesu ceny této akcie. Nemáte žádný základ pro srovnání a nebudete schopní posoudit, proč došlo k poklesu ceny. Nerozpoznáte, zda máte svou pozici prodat, neboť jsou k tomu objektivní důvody, nebo vyčkat, protože #akcie právě podléhá krátkodobé tržní volatilitě. Neznalost vás může dohnat až k tomu, že budete pozici držet nepřiměřeně dlouho ve víře, že se jedná o volatilitu, a nakonec ztratíte mnoho peněz.

Pilíř číslo 2: Podnik se ze svým problémů nemusí dostat

Ačkoliv historicky index S&P 500 v průběhu let neustále zvyšoval svou hodnotu, neplatí žádná záruka, že spolu s indexem vzroste každá jednotlivá #akcie.

Některé podniky v průběhu času čelí výzvám, ze kterých nejsou schopné se zotavit, což nás přivádí zpět k první myšlence, že byste měli rozumět podnikání společnosti, jejíž akcie držíte. Pokud nerozumíte základům podnikání, můžete pouze doufat, že se společnosti bude v budoucnu dařit lépe. A naděje není příliš efektivní investiční strategie.

Proto byste si v době propadu ceny akcie měli položit dvě základní otázky:

  • Souvisí pokles ceny akcií se změnami v podnikání společnosti?
  • Hodnotíte podnik pouze na základě jeho minulých výsledků?

Pokud jde o první otázku, tak mnoho společností, které se obchodují za extrémní násobky aktuálních zisků, se už možná nikdy nevrátí do závratných výšin, jakmile padnou. To je riziko spojené s investováním do růstových akcií. Příkladem takové akcie může (ale nemusí) v budoucnu být například #Tesla.

Zvažte však i druhou otázku. Mnoho společností jako například Johnson&Johnson nebo #Walmart je relativně stabilních a obchodují se v úzkém rozmezí hodnot. Ale mnoho dalších není tak stabilních a jejich tržní prostředí se může s moderními technologiemi výrazně měnit. Pokud budoucí výkonnost akcie založíte na pouhé projekci minulých výsledků, změny v daném oboru činí vaší projekci bezcennou.

Vezměte si například maloobchod. Až do roku 2019 byl vývoj ceny akcií Walmart (fialová) a Kohl’s světle modrá) srovnatelný. Pokud byste však budoucnost Kohl’s založili na její minulosti, možná jste opomenuli, že rostoucí dominance Amazonu otřásla velkou částí světa maloobchodu. Ti, kteří dokázali na #Amazon alespoň částečně zareagovat přežili a poměrně prosperují. Kohl’s zaznamenalo změny později a v současné době s novou konkurencí těžce bojuje a prohrává.

Zdroj: finance.yahoo.com

Pilíř číslo 3: Nízká cena neznamená nízké riziko

Když je cena společnosti nízká, ještě to neznamená, že je společnost levná. Existuje mnoho příkladů z minulosti, kdy měl zásadní pokles ceny akcií své opodstatnění v podnikání daného titulu. Z nedávné minulosti můžeme zmínit například #Hertz nebo #Wirecard.

Tyto společnosti se z nějakého důvodu obchodovali za nízké ceny. V jejich podnikání bylo něco zásadně špatného a z toho důvodu tyto společnosti o svou hodnotu přišly.

Pamatujte, že cena akcie neindikuje fundamentální hodnotu firmy. #Google se na základě oceňovacích metrik obchoduje naopak za poměrně vysokou cenu, lze ji však odůvodnit budoucím očekávaným růstem společnosti.

Pokud koupíte 1000 akcií společnosti po jednom dolaru nebo 5 akcií společnosti obchodovanou za 200 dolarů, investujete stejnou částku. Pokud obě zbankrotují, získáte i stejný výsledek – nula. Nezáleží přitom, zda jste akcie kupovali za 200 dolarů nebo dolar. Záleží na tom, jak kvalitní bylo skutečné podnikání společnosti.

---

Výše uvedené myšlenky se vracejí k základní pravdě – musíte porozumět podnikání společnosti, jejíž akcie hodláte kupovat. Jenom tak budete schopni zvládat jakoukoliv volatilitu trhu. Je-li vaší cestou výběr jednotlivých akcií namísto pasivního přístupu, věnujte čas a energii analýze jednotlivých akcií, ideálně s aplikací výše zmíněných pilířů investiční strategie Petera Lynche.

Komu je to stále málo a rád by poznal investiční strategii Petera Lynche ještě blíže, může si pustit YouTube video, ve kterém legendární investor shrnuje základní investiční tipy pro začátečníky:

 

#fondMagellan #investicnistrategie #kruhkompetenci #strategie #peterlynch #stockpicking #analyzaakcii

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Proč tenhle web nemá RSS?

    0
    • Zdravím, RSS máme v plánu. Tím, že na web můžou přispívat všichni uživatelé by RSS za chvíli bylo plné nerelevantního obsahu pro daného odběratele. Chceme uživatelům dát možnost si unikátně navolit podle sebe obsah, který si přejí zobrazovat v RSS čtečce. Máte-li ovšem zájem o všechny články nebo jen o články z redakce, není problém toto zrealizovat.

      +1
    • Ano mám zajem klidně o všechny jaká je adresa na RSS feed?

      0
    • +1
    • Funguje díky moc! Ať se daří 

      +1
    • Díky @martinKristek ...taky jsem dal flw :-)) 

      +1