2 minuty čtení

Běžný investor = hlupák?

"J&T Banka chce chytit běžné investory. Do akciové aplikace Fondee posílá 10 milionů korun" . Tato platforma má dle jejich autorů zjednodušit a usnadnit investice začínajícím investorům, kteří si neví na začátku rady.

Za tuto službu si účtují cca 1% z celkové investice ročně . Jedno procento ročně při dlouhodobé investici může ve finále , díky složenému úročení, jak víme, tvořit i statisícové rozdíly v celkovém výnosu. Zajímalo mne, jakou přidanou hodnotu potencionální investor za tento poplatek dostane. Odkaz na článek zde: https://forbes.cz/jt-banka-chce-chytit-bezne-investory-do-akciove-aplikace-fondee-posila-10-milionu-korun/

1. Založení účtu:

Budoucí investor si prochází stejným procesem, jakým by prošel i při otevírání účtu u jakéhokoliv brokera. Takže zde žádnou přidanou hodnotu nevidím.

 

2. Poplatky: 0,9% poplatek, 0,15% poplatek ETF, plus poplatky brokera.

 

3. Likvidita:

Takže naše investice, v případě nenadálé životní situace, je k dispozici za cca tři týdny. Pokud bychom jednali bez tohoto investičního prostředníka, měli bychom je za cca 1 až 2 pracovní dny. 

 

4. Výnosy:

Zcela totožných výnosů dosahují historicky ETF kopírující akciové indexy. Některé i vyšší.

5. Závěr:

Takže pokud si vše shrneme, tak uzavřeme smlouvu s FONDEE a dále si musíme založit účet u brokera DEGIRO. Po vyplnění investičního dotazníku nám FONDEE vytvoří investiční portfolio (rozuměj: nakoupí naším jménem ETF) a za to vše jsme jako bonus ještě odměněni nižší likviditou našeho portfolia? Celá tato legrace nás bude každý rok stát 1% z naší investice. Toto jedno procento je v podstatě poplatek za to, že si myslíme, že si nedokážeme bez pomoci založit účet u brokera a nakoupit ETF. A argument, jaké ETF mám koupit , nic o tom nevím, tak to je jen výmluva pro lenost, protože studium nám v tomto případě zabere cca den. Velmi pěknou a funkční strategii propaguje na svém kanále například pan Richard Rumpel @Investicnibrambora

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Souhlasím, že pro člověka znalého situace, je založení účtu na Fondee zbytečkný mezikrokem, který ho okrádá o 1 % výnosu ročně. Na druhou stranu si vidím celou střední generaci, která má z akciových trhů (z objektivních i neobjektivních důvodů) fóbii. Problémem nemusí být ani tak lenost, jako spíš sebedůvěra. Když už se tito lidé rozhodnou pro investice, obvykle dají na radu bankovního poradce a investují do bankovních podílových fondů. Jako alternativa k těmto podílovým fondům mi příjde FONDEE okay. Člověk, který má otevřený vlastní obchodní účet jejich službu samozřejmě nevyužije, takový člověk ale není cílovkou... 

    +5
    • Je to přesně, jak Patrik píše. Stevův článek je moc dobrý pro lidi, kteří se tomu opravdu chtějí věnovat (nespočítám, kolik času jsem do studia všeho kolem akcií, ETF atp. věnoval, a to jsem stále začátečník, takže bych byl s větami typu: "Zabere vám to den." trošku opatrný.). Když si vezmete běžného člověka, kterému je dejme tomu přes 45 let, má děti, kamarády, nějaké ty koníčky, hypotéku, půjčku na auto, "normální" práci, tak je otázka, jestli takový člověk vůbec tuší nebo chce/může řešit, co to nějaké investování do fondů nebo akcií je. A pokud i chce, narazí na hodně dat a může se v tom rychle ztratit. Tahle služba tedy má svoje opodstatnění (asi jako celá řada služeb, kterou "přeprodává" prostředník.). Nicméně díky Steve za sepsání tohoto článku, protože to pro nás, kteří se o to skutečně zajímáme a jsme spíš na začátku, jedná o důležitou indicii a připomenutí, že k tomu ty prostředníky nepotřebujeme. Pro někoho však mohou mít velký význam.

      +7
    • Máte jistě pravdu, že takováto služba může být, a pravděpodobně i je, pro určitou cílovou skupinu přínosná. To jsem ale v článku nerozporoval. Jedná se o nepřiměřenou cenu,  Dokáži si představit například model, který bude nastaven tak, že klient v tomto případě zaplatí nějakou cenu první rok, při aktivaci této služby a případné další poplatky jen, pokud by vyžadoval v průběhu let další pomoc nebo konzultaci. A to spíše formou například ročního členství, kde by byl třeba nějaký helpdesk, popřípadě jiné formy pomoci. Dobrý obchod je, když platí win-win pro obě strany. 

      +4
    • @SteveMcTomato super článek, ale jedna z největších bank to nedělá kvůli win-win, ta chce hlavně vydělat peníze a přesně jak bylo napsáno výše - někdo se bojí grafů, někdo se bojí akcií tak si od nich tu službu koupí ??

      0
  • Jéje. Moc děkuji za zmínku. Co se toho poplatku 1 % týče, je to nehorázná drzost. Pochopil bych, kdyby si vzali třeba 0,1 nebo 0,2 % - něco prostě trošku navíc. Ale jedno procento je z dlouhodobé hlediska rozdíl ve statisících. Pro naši generaci není problém věnovat trošku času do vzdělání a naučit se, jak si to přes DEGIRO můžeme koupit sami. Jak píše  Patrik Kudláček, starší lidi ale můžou mít problém. Ale nevadí, já s tím svým rodičům klidně pomůžu :)

    +3
    • Není zač :) Ale já jsem ta starší generace, přesto umím počítat :)

      +2
  • Díky za tenhle text a racionální zhodnocení celého toho pro znalého člověka bizarního byznys plánu. U nás na to teoreticky může být ideální trh, protože jak už tady jednou někdo psal pod mým článkem do komentáře - jó dneska děti o investování učit můžete třeba od školky, ale mě za socialismu rodiče neřekli a ani nemohli říct ani prd. Takže je tady nemalá část společnosti (řekněme 40+), pro kterou je mnohdy burzovní graf něco jako šílená mat-fyz rovnice bez řešení. Na druhou stranu nechat si za 10 let stáhnout 10 % investice mi přijde maličko šílené. Sorry jako, ale za těchto podmínek se i tomu nejpasivnějšímu investorovi z nejpasivnějších prostě vyplatí dát si tu práci a pár dní studovat, načež si může peníze do ETF vložit jednoduše sám a za těch 5-10 let nehorázně ušetří. 

    +2