3 minuty čtení

Raketový růst, který předčil veškerá očekávání. Beyond Meat je na šestinásobku upisovací ceny

Nebyl kolem toho takový mediální zájem, jako v případě alternativních taxislužeb Lyft či Uber. Je to však právě Beyond Meat, firma zabývající se výrobou masa na rostlinné bázi, kdo je letošní burzovní hvězdou.

Každá firma na burze má mezi analytiky své fanoušky i pochybovače. Některé mají více fanoušků, jako třeba Apple či Amazon, jiné zase více pochybovačů, jako třeba Tesla či Snapchat. U každé firmy také najdete odvážného (vizionářského, chcete-li) analytika, který nastaví cílovou dvanáctiměsíční cenu na částku, která se zdá na první pohled přinejmenším velmi optimistická. Firma jí však stěží kdy dosáhne.

V případě Beyond Meat byli analytici od začátku spíše pozitivní a sázeli na růst těchto cenných papírů. Přecijen, současné společenské dění naznačovalo a stále naznačuje, že před veganskými výrobky je velká budoucnost. A pokud nějaká společnost dokáže k veganství přivést i zaryté milovníky masa, potenciál je nezpochybnitelný.

Firma Beyond Meat vstupovala na burzu začátkem května při upisovací ceně 25 dolarů za akcii, což jí propůjčovalo valuaci ve výši 3,8 miliardy dolarů. I přes solidní růst všech ukazatelů však firma v předchozím roce dosáhla tržeb „pouze“ 88 milionů dolarů, a tak se už v počátku objevilo pár opatrných hlasů, že více než čtyřicetinásobná valuace oproti tržbám je tak akorát.

Investoři přesto zdviženého prstu nedbali a hned první den obchodování vyhnali ceny akcií Beyond Meat o solidních 163 procent. Jednorázový skok, který se zase brzy srovná, chtělo by se říct. Jenže něco takového se vůbec neděje, právě naopak.

Vzhůru ke hvězdám

Když Beyond Meat minulý týden oznámil nejen solidní výsledky za uplynulé čtvrtletí, ale také očekávání dvojnásobných tržeb oproti předchozímu roku, akcie letěly opět nerušeně směrem vzhůru. Ani analytici nelenili a okamžitě se pustili do „přeceňování“ akcií. Ti nejodvážnější, jako například Robert Moskow z Credit Suisse, nastavili cílovou cenu na 125 dolarů za kus. Ken Goldman z J.P. Morgan se nenechal zahanbit a přišel s cenou 120 dolarů. A co na to akcie Beyond Meat? Ty se nenechaly rušit a letí mnohem výš.

Po včerejším rapidním růstu o více než 21 % se cena akcií Beyond Meat zastavila na hodnotě 168,10 dolarů za kus. Vysoko nad všemi předpověďmi. Cenné papíry téhle trendy firmy vyrostly od IPO o závratných 570 %! Valuace firmy? 10,11 miliard dolarů.

Firma sice očekává na letošní rok dvojnásobné tržby ve výši kolem 200 milionů dolarů, ale obstojí takové číslo v poměru k obří valuaci? Ani optimistické odhady, že trh s rostlinným masem dosáhne hodnoty kolem 140 miliard dolarů, přeci nemohou taková čísla obhájit. Nebo snad ano?

Co na plat, že se do tohoto zajímavého segmentu chystají vstoupit giganti jako třeba Nestlé, investoři zatím vypadají skálopevně přesvědčeni, že jdou s akciemi Beyond Meat správným směrem.

Graf akcií Beyond Meat hovoří jasně

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.