3 minuty čtení

Príležitosť, ktorá tu je raz za 7 rokov

Recesia v ekonomike nastáva v priemere každých 7 rokov. Netreba sa recesie báť, ale práve naopak. Treba ju využiť, ako príležitosť.

Veľa ľudí si myslí, že investovanie je príliš rizikové, čo si ja osobne nemyslím. Ak má človek správne informácie a vedomosti, tak riziko pri investovaní je nízke. Vo februári tohto roka nám akciové trhy začali výrazne klesať. Človek s vedomosťami a s informáciami vedel tento prepad maximálne využiť vo svoj prospech. Ak niekto investoval v čase, keď akciový trh klesal, tak dnes je vysmiaty. Akciové trhy nám dlhodobo rastú. A to je jasný fakt. Keď sa svet rozvíja, tak trhy rastú. Každopádne trh a ekonomika nemôže rásť do nekonečna, musí prísť občas aj recesia. Od februára tohto roku, ako prišiel prepad na trhu, tak sa trh opäť vrátil naspäť, dokonca prekonal svoje historické maximum.

Prečo investovať v čase, keď je prepad ?

Odborne sa tomu povie Cost Average Effect alebo priemerovanie ceny.

Ale nechcem Vám tu písať o odborných názvoch, ale chcem Vám v jednoduchosti vysvetliť, prečo investovať v čase, keď trh padá (vytvára sa kríza).

V Skratke = nakupujeme v zľave. Môžem to prirovnať k nákupu v supermarkete.

Ak vidíte, že tovar, ktorý potrebujete je v zľave napr. 50%, tak za rovnaké peniaze kúpite dvojnásobne viac tovaru, ako keby tam ta zľava nebola. Čiže za tie isté peniaze nakúpite dvojnásobne viac. A to isté platí aj na trhoch. V prepade sa oplatí investovať viac, pretože nakupujete lacnejšie. 

Na grafe vidíme, že trhy momentálne opäť začali klesať, samozrejme klesajú kvôli niečomu a v tomto článku sa dozviete aj prečo. 

Covid-19

Momentálna situácia ohľadom pandémie Covid-19 nie je dobrá. Druhá vlna je veľmi agresívna a hlavne Európa trpí. Toto sú signály, ktoré naznačujú to, že trhy nám budu klesať. 

Krajiny v EÚ majú čiastočný lockdown a vyzerá to tak, že príde aj tvrdý lockdown. Ekonomiku to veľmi nepoteší a trhy budú reagovať. Stoxx Europe 600 ( 600 najväčších firiem v EÚ) sa prepadol za posledných 5 dní o viac, ako 5%. Každopádne trh spoznal Covid počas prvej vlny, čiže ja neočakávam prepad taký, ako počas prvej vlny. Vtedy bol trh zmätený. Uvidíme, ako zareaguje teraz pri druhej vlne. 

Voľby v USA

Nie že by v USA nebol Covid-19, ale tam sa riešia momentálne Americké voľby medzi dvoma hlavnými kandidátmi. Donald Trump VS Joe Biden. Trump obhajuje republikánov a Biden demokratov. Preferencie sú zatiaľ na strane Joe Bidena. To pre trhy tak isto nemusí byť pozitívne. Prečo ? 

Štatistky hovoria jasno:

Ak vyhral republikán, tak akcie boli v roku, kedy sa konajú voľby ziskové v priemere až 17,9% ročne. Ak vyhral voľby demokrat, akcie boli v priemere -2,7% ročne.

Je to preto, lebo republikáni sú orientovaní viac na biznis a ekonomiku a investori veria, že ekonomika bude rásť, a tak isto aj akciové trhy. Demokrati sú skôr orientovaní viac na sociálnu politiku. 

Vo svete je rušno a je tu veľa indikátorov, ktoré nasvedčujú tomu, že trhy nám budú klesať. Preto odporúčam, ak máte voľné peniaze tak využite túto príležitosť, ktorá tu nie je tak často. Oslovte svojho finančného alebo investičného poradcu, nech Vám vysvetlí a poradí, ak nemáte dostatočne vedomosti.

www.frantisekdurkac.sk

#spoludokazemeviac #uspechsiTY #budSPF #investovanie #fondy #prilezitost #peniaze #financie #invest

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • @FDurkac omlouvám se, ale asi jsem nepochopil pointu. Měli bychom začít investovat, protože trhy klesají, nebo navzdory poklesu trhu?? 

    0
    • a tím myslíte spekulaci na další pokles, protože to je z dlouhodobého hlediska nesmysl? A Když vezmeme za příklad index S&P 500, tak je asi 5 % pod historickým maximem...to mi nepříjde jako argument, proč začít investovat právě teď z důvodu nějaké výrazné korekce...

      0
    • Jasně chápu :-) ...děkuji. 

      0