5 minut čtení

S jak malým kapitálem lze začít investovat? Do těchto 5 aktiv můžete investovat již od pár korun

Investování umí být slušně nákladným koníčkem. Proto i tady na Warengu často apeluju na to, abyste si aspoň menší částky odkládali s železnou pravidelností a počítali spíš v horizontu let, respektive dekád. Kolik je menší částka? Teoreticky i 1 Kč.

Od korunky se dá dražit (a tedy i nakupovat) na Aukru, ale zároveň se můžete za jedinou korunu pustit i do investování, a to hned několika různými způsoby. Nejde přitom o to investovat měsíčně skutečně jen jednu korunu, ale především o skutečnost, že tyto způsoby nemají žádný minimální limit a čistě teoreticky do nich můžete vložit jakkoliv malou částku. Jedinou korunu, deset korun, padesát korun, stovku... je to na vás.

Klíčové zároveň je, že všechny tyto způsoby jsou dostupné i v rámci Českého trhu a nejde pouze o nějaké netradiční finanční produkty ze zahraničí. Pojďme se na ně podívat:

1) Kryptoměny

Začínáme možná trochu netypicky, ale i kryptoměny jsou jednou z investičních možností, kde (aspoň teoreticky) neexistují žádné minimální limity pro objem vaší nákupní částky. Samozřejmě existují burzy, které si tyto limity například na 10 dolarů stanovují, ale ne vždy je to pravidlem. 

Pokud si tedy ze své uspořené částky chcete každý měsíc malý kousek uzmout pro rizikovější investici, může být dobrou volbou vybrat si například 5 populárních kryptoměn a každý měsíc za 100 Kč jednu z nich v pevně daném pořadí přikupovat. Zakázáno to není.

2) Crowdfunding sběratelských předmětů

Tohle je velmi specifický druh alternativní investice, který ale nemusí být k zahození a hlavně - opět se v něm obejdete i s minimální startovní částkou. Jedinou podmínkou je, že byste se do podobných produktů měli pouštět pouze tehdy, pokud je nabízí dostatečně důvěryhodný poskytovatel.

Na českém trhu lze investovat již od 1 Kč skrz službu Portu Gallery. V té jsou veřejnosti nabízeny unikátní sběratelské předměty jako hudební nástroje, poštovní známky, špičkový alkohol, hodinky či automobily.

Portu zajišťuje profesionální ověření pravosti všech nabízených předmětů i jejich udržování v nutných podmínkách tak, aby neztrácely hodnotu. Minimálně zajímavá potenciální diverzifikace portfolia, co říkáte?

3) Investujte svůj cashback

Slovo cashback už jste určitě někde zaslechli, stává se z něj dnes poměrně rozšířená služba. Stručně řečeno se vám při platbě kartou nějaká část placené částky, nebo nějaká předem stanovená částka v závislosti na výši platby vrátí zpět na účet. Co je ale důležité - některé banky na tenhle cashback navazují ještě další služby, které jsou již spojené s investováním.

Nabízí to třeba známá Equa bank, ale určitě není jediná. Funguje to tak, že platíte kartou, z plateb se vám zpět vracejí peníze, ALE máte možnost si předem vybrat, zda náhodou ty peníze z cashbacku nechcete místo poslání zpět na váš účet rovnou někam investovat. Většinou jde o nějaké fondy, konkrétně Equa tam má nabídku podílových fondů, z nichž si už dopředu můžete vybrat, který by se vám zamlouval jako investice. V praxi to pak konkrétně tady vypadá tak, že jakmile vaše částka z cashbacku dosáhne stokoruny, automaticky se jako investice odešle na onen předem vybraný fond.

4) P2P a P2B

Možnost stát se v rámci některé z P2P/P2B investičních platforem drobným (nebo i větším) věřitelem dnes aktivně využívá nemalé procento investorů. Samozřejmě to nefunguje tak, že někam vložíte své peníze a ty jsou pak náhodně půjčeny někomu, kdo je zrovna potřebuje. Kdepak.

Seriózní platformy samozřejmě všechny žadatele důkladně prověřují a jednotliví potenciální věřitelé mají zároveň absolutní svobodu v tom, komu se své peníze rozhodnou půjčit a komu ne. Na českém trhu můžete do P2P investovat již od 100 Kč skrz známou platformu Bondster. Alternativou je pak třeba Zonky. Na evropské mezinárodní scéně má pak dobré jméno tržiště Mintos.

P2P investování je všeobecně (podobně jako třeba kryptoměny) považováno za rizikovější, ale na druhé straně podobně jako krypto-svět zpravidla nabízí nadstandardní zhodnocení vaší investice.

5) Akcie

Při pohledu na cenu akcií některých amerických technologických gigantů byste si při vyslovení slova "drobná investice" asi poklepali na čelo. Jenže trh jde dnes neustále vstříc investování malých částek a tento trend již dorazil i na akciové trhy. A stejně jako si dnes nemusíte nutně koupit jeden celý bitcoin, nemusíte si ve skutečnosti koupit ani jednu celou akcii.

Opět uvedu konkrétní příklad z našeho trhu - můžete si stáhnout bezplatnou aplikaci Revolut, skrz kterou lze nakupovat zlomky akcií již od minimální částky 1 dolaru, to znamená nějakých 23 korun. Standardní uživatelé mají navíc první tři nákupy v každém měsíci zdarma bez jakýchkoliv poplatků.

Vlastnění zlomků akcií s sebou samozřejmě může přinášet jisté praktické komplikace - například když se daná společnost rozhodne k jejich splitu. Ale na druhou stranu je to možnost, jak si můžete doslova za pár korun sáhnout i na akcie velkých firem, respektive dokonce na základě svého zlomkového podílu čerpat i dividendy (pokud existují).

#investovani #lowbudget #odkorunky #kryptomeny #sberatelstvi #umeni #veterani #alkohol #mince #znamky #cashback #podilovefondy #p2ppujcky #akcie #protugallery #equabank #bondster #revolut

Hodnocení: +54
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Parádní tipy, sám aktivně už nějakou dobu objevuju další a další možnosti diverzifikace svých investic a s postupem času mi vykrystalizovalo mé aktuální portfolio. A čím víc se zajímám o další možnosti, tím víc jich nacházím včetně inspirace tady na warengo. Díky

    +2
  • V čem je problém u splitu při vlastnění zlomku akcie?

    0
    • @chytryl Neexistuje na to jednotné pravidlo. Liší se to nejen společnost od společnosti, ale mnohdy i broker od brokera. Někdy jsou akcie dle nějakého klíče přepočítány a pozice zůstane relativně stejná, ale může se klidně stát, že při splitu společnost či broker určí, že budou zachovány pouze celé akcie. Zlomky jsou tedy zlikvidovány na hotovost a ta předána majitelům. Jinými slovy zlomkové akcie jsou nevhodné pro dlouhodobé investory u růstovějších akcií, protože se může stát, že vám část pozice v jeden moment prostě bez otázek zlikvidují.

      +1