4 minuty čtení

Ranní zprávy 02.11.2020: Nervozita v USA, největší bublina za 40 let a nově můžete na Warengo chatovat!

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý víkend.

? Chcete pořádnou investiční show? Sledujte nás na Instagramu! ?

Dobré pondělní ráno! Listopad je tady a společně s ním i významná uživatelská novinka pro všechny uživatele Warengo. Úplně dole ve fotografii dne najdete malou nápovědu. Tak neváhejte a až dočtete newsletter, běžte ji rovnou vyzkoušet! Jo a jak se píše tady nahoře, nezapomeňte sledovat naši show na Instagramu! ?? Úspěšný start do nového týdne všem přeje Tomáš.


? Myšlenka pro dnešní den:
Míchat dohromady investiční rozhodnutí a politické názory zpravidla není dobrý nápad. 

 BURZA 

 S&P 500 -1.21 % (3,269.96)

 Nasdaq -2.45 % (10911.59)

 PX -0.70 % (842.92) 

---

 Ropa -1.24% (35.72 USD) 

 Zlato +0.58 % (1,878.80 USD) 

 Stříbro +1.52 % (23.72 USD) 

Nechcete-li, aby vám cokoliv důležitého uniklo, určitě si do seznamu sledovaných na Warengo přidejte Davida Matouška, Šárku Pelikánovou a FinTag.cz.

AbbVie (ABBV) +5.49 % (85.10 USD)
Farmaceutický gigant dokázal v Q3 navýšit meziročně příjmy o 52 % na 12,9 mld. $, EPS 2,83 $. Pomohla akvizice společnosti Allergan i rostoucí prodeje vlastních léků (Humira). 

Twitter (TWTR) -21.11 % (41.36 USD)
Twitter v pátek zažil nejhorší burzovní den od roku 2014. Síť v Q3 rostla nejpomaleji od konce roku 2017 a přidala jen 1/10 očekávaných nových aktivních uživatelů.

 GRAF DNE 

Z technického pohledu máme na trzích aktuálně největší bublinu minimálně za posledních 40 let. Problém je, že centrální banky v roce 2008 de facto změnily pravidla hry, takže se nyní všichni společně na jedné lodi nacházíme v dosud nikdy neprobádaných vodách. Jak to skončí a může to skončit jinak než nehezky?

SLOVA DNE 

„Technologičtí giganti zažívají velký výprodej, protože nenaplnili euforická očekávání a lidé se stále víc začínají obávat voleb."

Wall Street minulý týden zažila největší týdenní výprodej akcií od března. Propad táhly zejména těžké váhy technologického sektoru, rychle rostoucí čísla nových případů COVID-19 a také stoupající nervozita okolo zítřejších prezidentských voleb v USA.

ČÍSLO DNE 

125 %

Mezinárodní měnový fond se domnívá, že letošní krizový rok přispěje k tomu, že se poměr státního dluhu vyspělých ekonomik k jejich HDP v příštím roce zvýší zhruba o 20 % na závratných 125 %. Rostou také obavy z vlivu Číny jakožto největšího věřitele západu i rozvojových zemí.
 
 BLESKOVĚ 

 Pražská burza zakončila nevalný říjen výrazným poklesem o 2,34 %. Za celý měsíc pak odepsala téměř 3 %, přičemž jedinou emisí indexu PX, která se udržela v plusu, je ČEZ (+ 1.14 %). Největší propad zaznamenaly v říjnu akcie VIG (-9.43 %) a Avast (-8.14 %).

▶ Retailoví investoři do pátku odeslali objednávky na nákup akcií potenciálně historického IPO Ant Group v hodnotě rekordních 3 bilionů dolarů. Poptávka po akciích tak již nyní několika set násobně překonává počet dostupných akcií pro veřejnost. Držte si klobouky!

▶ Tuzemská energetická skupina Energo-Pro v Turecku uvedla do provozu dvojici vodních elektráren Karakurt a Alpaslan 2. Druhá jmenovaná je zároveň největším vodním dílem, jaké česká firma v našich novodobých dějinách postavila. Gratulace!

Bitcoin nepřestává růst. Jeho cena o víkendu dosáhla až nad 13 900 dolarů, což je cenová hladina, kterou kryptoměna nenavštívila od ledna 2018.

▶ Češi dle České národní banky v září čerpali bankovní půjčky v celkovém objemu 6,07 bilionu Kč. Oproti srpnu tak jde o pokles o 120 miliard Kč.
 
 FOTO DNE 

Dlouhodobější uživatelé Warengo si možná vzpomenou, že už jsme jednou vlastní Messenger v provozu měli. Nyní je zpět a můžete jej ihned začít používat! Chcete-li někoho kontaktovat, je pouze nutné, abyste se s daným uživatelem navzájem sledovali. Tak s chutí do toho, místo mailů můžete začít využívat náš Messenger! ???

 RYCHLÁ RADA NA ZÁVĚR 

Jak vypadá kouzlo složeného úročení v praxi? Pokud dokážete uspořit a investovat 480 Kč týdně, při úročení 8 % budete mít:

  1. Po roce spoření na účtu 25 968 Kč.
  2. Po 5 letech spoření na účtu 152 328 Kč.
  3. Po 10 letech spoření na účtu 376 128 Kč.

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.