2 minuty čtení

Novavax CZ se připravuje na plnou výrobu vakcíny proti covidu

Středočeská Praha Vaccines, jež se zaměřuje na výrobu vakcín, změnila svůj název na Novavax CZ. Závod v Bohumili u Jevan tak dokončil přechod k biotechnologické společnosti Novavax. Ta ho v těchto dnech připravuje na ostrou výrobu covid vakcíny.

Globální americká biotechnologická Novavax středočeskou Praha Vaccines akvírovala letos v květnu. Výrobní závod v Bohumili koupila od původního majitele Cyrus Poonawalla Group. Nyní došlo u podniku, jenž se stal dceřinou společností Novavax, i k oficiální změně názvu.

„Naši kolegové z České republiky nám v krátkodobém horizontu pomohou v boji s covid-19, a po odeznění této pandemie i s dalšími světovými nemocemi,“ uvedl generální ředitel společnosti Novavax Stanley C. Erck.

Společnost Novavax zahájila na konci září již třetí fázi klinického testování své kandidátské vakcíny NVX-CoV2373 proti nemoci covid-19 založené na proteinu. Testování probíhá ve Velké Británii na přibližně 15 000 dobrovolnících ve věkové skupině 18 až 84 let.

Kandidátská vakcína NVX-CoV2373 a NanoFlu™

Kandidátská vakcína NVX-CoV2373 je nyní vyhodnocována ve fázi 3 ve Velké Británii a také ve dvou probíhajících studiích fáze 2, které byly zahájeny v srpnu. Fáze 2b probíhá v Jižní Africe a Fáze 1/2 pokračují ve Spojených státech a Austrálii...

Dále společnost vyvinula NanoFlu™, kvadrivalentní vakcínu na bázi nanočástic proti chřipce. Ta splnila všechny primární cíle v klíčové fázi 3 klinické studie u dospělých jedinců. Obě kandidátské vakcíny obsahují patentované adjuvans Matrix-M™...

Novavax CZ se připravuje na výrobu vakcíny

Společnost Novavax zajistila financování svého globálního očkovacího programu proti koronaviru ve výši 2 miliard amerických dolarů, z čehož 388 milionů dolarů získala od Koalice pro inovace epidemické připravenosti [CEPI]. V Česku se současně připravuje bohumilský výrobní závod Novavax CZ na výrobu právě této vakcíny.

„Aktuálně se nacházíme ve fázi zkušebního provozu...

Celý článek na: https://www.fintag.cz/2020/10/31/novavax-cz-se-pripravuje-na-plnou-vyrobu-vakciny-proti-covidu/

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.