5 minut čtení

Tohle je ta nejlepší a nejsnadnější cesta k bohatství - přesto ji většina mladých lidí zcela ignoruje

Proč má v roce 2020 většina (bohužel i mladé) populace stále tak špatný přístup k penězům? Můžeme to přisoudit několika možným faktorům: Nedostatečné vzdělání, příliš mnoho informací, matoucí zprávy z medií či jednoduše obyčejný nezájem.

Ať už je kterýkoliv důvod tím hlavním, je velká škoda, že nemalá část především mladé populace se dnes vůbec nesnaží věnovat té nejefektivnější věci, kterou pro své budoucí bohatství mohou dělat: investování do akcií.

Společnost Perfect Crowd letos v lednu pro společnost Fondee vypracovala výzkum týkající se mimo jiné toho, jak mladí Češi investují. V něm se - stejně jako v dalším tuzemském průzkumu z letošního července od společnosti Kruk.s - ukázalo, že více než polovina mladých lidí pod 40 let (resp. ve věku 18-30 let) si pravidelně každý měsíc ze svých příjmů odkládá nějakou částku.

To je slušný začátek, který je však následně trochu "dušen" tím, kam následně tyto úspory mladých míří. Drtivá většina tohoto kapitálu totiž končí na stejných místech, do nichž jsou zvyklí investovat členové starší generace - na spořících účtech či stavebních spořeních.

Lednový průzkum ukázal, že do akcií či dluhopisů ve skutečnosti investuje pouze 11 % Čechů pod 40 let a jen 9 % Čechů nad 40 let. Červencový průzkum přitom zjistil, že mladí Češi ve věku 18-30 let jsou dnes schopni v průměru měsíčně spořit téměř 3300 Kč. To je velká škoda, protože pokud by se tito mladí lidé dokázali zdokonalit ve finanční a tržní gramotnosti, mohli by teoreticky začít investovat sami, čímž by mohli ušetřit za celou řadu poplatků, které jinak po celou dobu jejich spoření tradičními cestami budou polykat banky, pojišťovny či finanční poradci.

Otevření investičního účtu s možností obchodovat s akciemi přitom každému člověku fakticky dává přístup k největšímu a nejsvobodnějšímu stroji na peníze, jaký kdy v historii lidstva existoval. A co je zcela klíčové - abyste k němu přístup získali, nemusíte být žádný boháč.

Kromě toho, že existují brokerské společnosti, jejichž minimální vklad je opravdu velmi malý, vám řada poskytovatelů těchto účtů hranici minimálního vkladu odpustí, pokud si na svůj účet nastavíte automaticky měsíční vklad (své uspořené částky).

Není na co čekat, čas ani věk už nikdy nevrátíte

Co kdybyste si začali na takový účet před pěti lety vkládat 10 dolarů (240 Kč) týdně? Při průměrném zhodnocení 8 %, což v případě akcií či indexových ETF není nic nereálného, byste dnes měli tisíce dolarů respektive vyšší desítky tisíc korun (viz níže). A to vše pouze za to, že denně do investování vložíte nějakých 34 Kč! 

Kam jste je místo investování posledních pět let 240 Kč týdně zahazovali? Pokud fungujete podobně jako většina, pak jste si možná objednali nějaké mírně předražené jídlo, z lenosti se svezli Uberem/Boltem nebo si dopřáli pár drinků na baru.

A oželíte-li oněch 240 Kč (10 dolarů) nebo více týdně, tím nejlepším, co můžete udělat, je začít myslet na budoucnost a pustit se do investování:

  • Pokud týdně investujete 240 Kč, pak po roce budete mít 12 984 Kč, po pěti letech 76 104 Kč a po deseti letech 188 064 Kč.
  • Jste-li spořivější a týdně investujete 480 Kč, pak po roce budete mít 25 968 Kč, po pěti letech 152 328 Kč a po deseti letech 376 128 Kč.
  • Pokud spadáte do průměru z onoho průzkumu a jste měsíčně schopni uspořit přes 3000 Kč, mohli byste týdně investovat třeba 1200 Kč. Pak po roce budete mít 64 920 Kč (podobně jako po 5 letech spoření 240 Kč týdně), po pěti letech 380 808 Kč a po deseti letech 940 344 Kč.

Konec vymlouvání

Ano, celá řada lidí si vzhledem ke své současné situaci či životním podmínkám nemůže dovolit investovat 1200 Kč týdně. Většina se ale nikdy bohatými nestane nikoliv kvůli nedostatku financí, ale jednoduše proto, že s penězi zacházejí špatně.

Je-li vám čerstvě dvacet nebo i třicet let, stále máte dost času na to stanovit si agresivnější investiční cíle. Stačí jen přestat se vymlouvat na to, že trhům nerozumíte, nedokážete si z akcií vybrat ty vhodné, není vhodná doba na nákup akcií nebo přestat burzu vnímat pouze jako kasino, kde o všechny své peníze přijdete a tak podobně.

Se všemi těmito výmluvami vám pomůže trocha studia a na všechny rovněž najdete uspokojivé argumenty, vysvětlení, rady a tipy přímo tady na Warengu. Stačí jen chtít.

Máte-li jakékoliv dotazy, nebo chcete-li odkázat na příslušné texty, dejte vědět v komentářích. ?

#investovani #akcie #bohatstvi #vek #cas #zhodnoceni #urok #penize #financnigramotnost

Hodnocení: +44
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Super článek. Dnes jsou tuny možností jak zhodnocovat své prostředky, ale osobně si myslím, že ty statistiky jsou taženy ještě doznívající mentalitou tady v ČR, kdy naši rodiče znali pouze spořící účet a ”stavebko” a proto se zlepšující finanční gramotnost začala projevovat až u dalších generací. Vidím to na sobě (jsem ročník 1981), také jsem ve svých “dvacítkách” vůbec neřešil nějakou budoucnost (mimo vyjmenované možnosti) a o investice (ze kterých se mi stal následně koníček) jsem se začal zajímat až po mého náhledu do světa kryptoměn v roce 2018 a následně chuti poznat i klasické možnosti investování.

    +2
    • Problém je taky v tom, že spořící/účet stavebko mají lidi spojené s tím, že riziko = 0 a nepřijdou ani o korunu. Takže když se pak dozví, že třeba v akciích je možné o peníze přijít, automaticky od toho dávají ruce pryč.

      +1
    • @tomasdurcak přesně tak, stále jsme hodně konzervativní investoři a vládou či bankami “garantované” nástroje budou mít ještě dlouhou dobu u většiny přednost před těmi rizikovějšími

      +1