7 minut čtení

Jak se naučit šetřit? Zkuste žít jeden měsíc se 180 Kč na den a naučíte se těchto 7 finančních lekcí

Hledáte-li nějakou zajímavou finanční výzvu, která by vás mohla něco naučit nejen o vás samotných, ale i o penězích, jejich principech a vašem vztahu k nim, tato měsíční "finanční dieta" by pro vás mohla být zcela ideální.

O co jde? Není to nic složitého. V podstatě jen o to, abyste měsíc (ideálně dva) byli schopni (vy sami, přirozeně ne čtyřčlenná rodina) existovat s tím, že váš týdenní budget bude 1250 Kč (necelých 180 Kč denně) mimo fixní náklady na život (bydlení, splácení hypotéky, leasing na auto atp.). V důsledku tak vaše ostatní výdaje měsíčně nepřesáhnou 5000 Kč, přičemž zahrnují potraviny, (mimo pandemii i bary či restaurace), toaletní papír či dopravu (včetně benzínu/nafty).

Po jednom měsíci si začnete všímat, že jste se v rámci přizpůsobení se novému pevnému budgetu uchýlili k řadě věcí, o kterých se ve skutečnosti dočtete i v různých příručkách či knihách o finanční gramotnosti. I pokud je na vás tato výzva trochu moc, následujících 7 finančních tipů jistojistě ocení každý, kdo se aktuálně snaží méně utrácet a více šetřit:

1. Sledování výdajů

Jako první vám dříve či později dojde, že máte-li týdně utratit maximálně nějakou částku, potřebujete mít jasný, pravidelný přehled o tom, kolik už jste z ní utratili. Ideální je nijak to nekomplikovat a buď na papír, nebo do Excelu si vést přehlednou tabulku. Tento návyk má několik výhod:

  • Na první pohled v ní uvidíte, jak snadno se útraty dokáží nakupit, když jim nevěnujete žádnou pozornost.
  • Začnete si v sobě budovat něco, čemu se říká "zodpovědné utrácení", abyste si do své tabulky následně nemuseli zapisovat rekordní útraty a řešit, jak se zbytkem budgetu do konce měsíce vyjít.
  • Pro soutěživější z vás se tabulka výdajů může stát poměrně efektivní hrou, v níž se můžete chytrým plánováním a s pomocí dalších, níže uvedených tipů dosáhnout třeba toho, že i 2 nebo 3 dny v řadě utratíte 0 Kč nebo méně než 100 Kč.
  • Letmý pohled do tabulky vám vždy okamžitě řekne, kolik peněz vám ještě do konce týdne zbývá.

2. Domácí vaření

Utrácení za jídlo v restauracích či z dovozu s sebou vždy nese vyšší náklady. V závislosti na tom, co máte rádi, ceně dovozu + obalů dnes není problém utratit na takovém Dáme jídlo za jeden dovoz 200-300 Kč. Pokud si takto zvyknete jíst, budou vaše měsíční náklady jen na jídlo s klidem dělat 6-9 000 Kč. Ano, podpoříte lokální podnikatele, ale za cenu zruinování vlastního rozpočtu.

Chcete-li se měsíčně se vším všudy dostat pod 5 000 Kč, nezbyde vám nic jiného, než vzít do ruky vařečku a začít kuchtit doma. Zkuste si schválně u některých doma připravených jídel spočítat cenu porce. Nejenže budete valit oči, ale při vaření doma pro vás zároveň nebude nemožné občas si do restaurace vyrazit, respektive nějaké jídlo si tu a tam objednat.

3. Plán jídla se odrazí v nákupu

Plánování toho, co budete celý týden doma vařit, je rovněž ideální způsob, jak si zároveň připravit nákupní seznam. Určitě chcete spořit čas strávený mícháním a mytím nádobí, takže ideálně na oběd připravujete něco, co si můžete dát buď i na večeři, nebo i druhý den.

Takový systém bude znamenat konec bezmyšlenkovitého brouzdání supermarketem, při němž do vozíku házíte, co vám zrovna padne do oka nebo na co zrovna máte chuť. Místo toho půjdete nakupovat s jasným "plánem" toho, co potřebujete a nic dalšího vás zajímat nebude.

4. Na extra věci musíte začít šetřit

Při chytrém a efektivním dodržování této výzvy možná brzy zjistíte, že se vám kromě dodržování budgetu dokonce ještě bokem daří šetřit další peníze. Jelikož jde o částku vymezenou na útratu, rozhodně není nutné (pokud nechcete jít "full FIRE") i tuto ušetřenou sumu přidávat ke spoření. Můžete ji s klidem a bez výčitek utratit za zábavu, cestování, zážitky nebo cokoliv jiného, co vám dělá radost. Anebo začít šetřit na něco většího, co byste si rádi pořídili, ale do týdenního/měsíčního budgetu to nemáte šanci vtěsnat.

5. Naučíte se bez výčitek říkat "ne"

Sociální tlak dokáže být velmi nepříjemným vysavačem peněz. Sedíte-li s kamarády někde na jídle a oni si objednávají předkrmy, dezerty a hromadu drinků, existuje vysoká pravděpodobnost, že se k nim přidáte, i když byste vzhledem ke své finanční situaci neměli.

Pokud ale pojedete pár týdnů dle daného budgetu, budete mít stále menší problém či ostych v takových situacích jednoduše říci "ne, děkuji". Scházení se s přáteli a socializace totiž nemusí automaticky znamenat utrácení peněz nad stolem plným jídla. Někdy je mnohem smysluplnější vzít batoh a vyrazit někam do přírody či za zážitky, které stojí zlomek a budete si je pamatovat mnohem déle než večeři z minulého týdne.

6. Chůze pěšky či MHD jako nejlepší přítel

Alternativou může být i jízda na kole. Cílem každopádně je dostat se do práce pokud možno co nejlevněji. Pokud se dlouhodobě přesouváte výhradně autem či MHD, možná vám ani nedochází, že dojít někam pěšky ve skutečnosti nezabere o tolik více času, ale na druhou stranu vám za měsíc může ušetřit poměrně dost peněz. Vždy ale záleží na tom, jaké máte aktuálně možnosti.

Každopádně je pro vaši peněženku a vlastně i zdraví lepší, pokud například někam každý den 30 minut jdete pěšky, než když tam jedete 12 minut autobusem či tramvají.

7. Návrat k hotovosti

Snažíte-li se dodržet předem stanovený malý budget, je ideální hned na začátku přestat kompletně používat vašeho plastového pípajícího kamaráda. Respektive použijte ho jednou měsíčně/týdně k tomu, abyste si vybrali 5000/1250 Kč v hotovosti a následně za vše plaťte pouze hotově. Získáte tak ještě lepší a názornější povědomí o tom, kolik běžně utrácíte a hlavně - kolik vám ještě v peněžence na tento týden zbývá. Po celou dobu této výzvy ideálně mimo pravidelný výběr z bankomatu nechejte kreditku doma v šuplíku.

Pozn. Výjimkou může být online nákup v případě, že jste v karanténě, nebo si pro něco konkrétního aktuálně do obchodu zajít nemůžete. Pamatujte ale na to, že fyzická manipulace a odevzdávání peněz někomu druhému přímo z vašich rukou má na to, jak moc si svých peněz vážíte, nemalý psychologický dopad. Všude, kde to jde, proto plaťte hotově.

#osobnifinance #financnigramotnost #budget #utraceni #disciplina #vyzva #financnidieta #sporeni #tipy

Hodnocení: +43
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Perfektní článek! V době hojnosti toto řeší málokdo ovšem přišla doba, kdy lidé musejí začít přemýšlet. Osobně jsem dříve také používal papír a tužku, dnes už alternativu excelu. od doby první verze jsem si ji už několikrát upgradoval přesně z výše uvedených důvodů - mít pod kontrolou drobné výdaje, kterých se bez plánování rozpočtu na měsíc můžou sejít kvanta a pak se člověk nestačí divit. Když jsem si do toho přenesl systém obálek z nejmenované zelené banky tak jsem si jen zvýšil přehled jak na tom aktuálně jsem a co si ještě můžu a nemůžu dovolit. Nejen že se mi podařilo začít a stále pokračovat v budování rezerv ale ze spousty drobných přebytků navyšovat mé oblíbené investice.

    +3
  • Tak jsem to teda zkusil 29 dní si počítal výdaje(kromě bydlení a nutných výdaju)a utrácel jsem vlastně jen za jídlo a kredit nic jiného a vyšlo mi 102kč na den tak budu pokračovat a za nějakou dobu zase napíšu :)

    +1
  • Mate ozkoušenou i nějakou aplikaci, kde si zadám rozpocet a zapisují jednotlive věci co jsem si koupil?

    +1
    • kdyz si zalozite ucet u creditas, tak v jejich aplikaci muzete napojit ucty jinych bank. dokonce si tam muzete vytvaret virtualni ucty simulujici napr hotovost nebo stravenkove karty. staci tedy spravne zaradit transakce do kategorii a mate prehled prijmu/vydaju na jednom miste, vetsinu z toho automaticky

      +1
    • @CranyCrane Mně jako vhodná aplikace vždycky postačila tužka/papír, respektive Excel, ale vím, že těch aplikací na osobní rozpočet je docela hodně - myslím, že existuje i nějaká česká jménem Wallet, slyšel jsem na ni chválu.

      +2
    • @tomasdurcak souhlasím... Dají se i zdarma stáhnout již hotové tabulky s velice detailním rozdělení plateb, nákupů a výdajů. Člověk pak jen vyplňuje. :) 

      +1