5 minut čtení

Přemýšlíte o investici do peer-to-peer půjček? V současnosti mohou být rizikovější než dříve

Investoři do půjček typu P2P se mohou pochlubit i dvoucifernými výnosy ročně. Vysoká návratnost investice vypadá poměrně lákavě, nesmíte však zapomínat na riziko. Riziko, které vlivem krize může výrazně vzrůst.

Peer-to-peer půjčky jsou v posledních letech objektem zájmu řady investorů, kteří hledají zajímavý výnos, neboť jsou dluhopisové sazby už pár let zklamáním. V Evropě pak naleznete hned několik zajímavých alternativ, které nabízejí vyšší návratnost než české Zonky.

Investoři, kteří se skládají na nezajištěné půjčky spotřebitelům jsou často odměňovaní průměrným ročním výnosem 7, 9 nebo dokonce 11 %, což se může jevit velmi atraktivně. Aktuální situace však peer-to-peer investování příliš nenahrává a může z něj činit poměrně riskantní hru. Před založením svého „investičního“ účtu byste si měli rozmyslet minimálně pár věcí.

Nabízejí vyšší návratnost investice s pevnou sazbou

Jak již bylo uvedeno výše, u #P2P investic můžete poměrně snadno dosáhnout dvouciferného zhodnocení, což je jednoznačně hlavní atrakce půjčkových platforem. Obecně však této návratnosti lze dosáhnout pouze zahrnutím rizikovějších půjček do vašeho portfolia.

Každá platforma klasifikuje své půjčky trochu jiným způsobem, řekněme, že se budeme držet hodnocení ratingových agentur. Můžete počítat s tím, že investice do půjčky s ratingem CCC bude mít dvoucifernou návratnost, půjčka s hodnocením AAA však ani ne poloviční.

S vyšší návratností je spojeno vyšší riziko, přičemž byste měli pochopit především 4 důležité faktory, které ovlivňují rizikovost vaší investice.

  1. P2P půjčky mohou být zesplatněné a v takovém případě můžete přijít o své peníze. Událost, které se v dobách ekonomického růstu nemusí investoři příliš obávat. Co ale dnes, kdy přicházejí lidé o práci?
  2. Čím vyšší je míra návratnosti vaší investice, tím panuje větší pravděpodobnost zesplatnění půjčky. Faktor, který vyplývá ze samotné podstaty investování, kdy je vyšší úrok vaší odměnou za podstoupení vyššího rizika.  
  3. Povětšinou nemáte svůj vklad pojištěn proti úpadku zprostředkovatele půjček, tak jak tomu je, pokud držíte své peníze v bance.
  4. Peer-to-peer investice charakterizuje nižší likvidita. I když některé platformy nabízejí i sekundární trh, kde je možné svou půjčku nabídnout k „odprodeji“ jste schopní takto prodat pouze omezené množství půjček a se ztrátou. Investování do peer-to-peer půjček tak má blíže ke strategii „kup a drž“ než ke krátkodobým spekulacím.

 

Zapomínat byste neměli ani na to, že P2P platformy nezprostředkovávají většinu půjček podle přísných bankovních standardů. Pochopitelně, kdyby žadatelé o půjčky splňovali podmínky banky, neakceptovali by méně výhodné úvěrové podmínky poskytované peer-to-peer platformou. Hodláte-li se tedy pustit do investic s vysokým rizikem a vysokou návratností, proč ne, ale mějte na vědomí, že případné zesplatněné půjčky mohou váš celkový výnos značně snížit.

Faktor X – návratnost peer-to-peer půjček během recese

Během poslední velké krize v roce 2008 bylo peer-to-peer investování ještě v plenkách. Neexistují tak žádná tvrdá data, která by naznačovala jak dobře či špatně si půjčky typu peer-to-peer povedou v době zhoršené ekonomické situace.

Je ovšem známo, že počet zesplatněných půjček během recesí roste, logicky tak může být ohrožena i budoucí návratnost vašich P2P investic. Jak se případná krize přesně projeví na trhu s peer-to-peer půjčkami je však spíše předmětem pro akademickou debatu.

Jak přistupovat k peer-to-peer investicím?

Investování prostřednictvím podobných platforem může fungovat dobře, pokud chápete podstupované riziko, čímž je asi řečeno vše. Jako investice nabízející zajímavý pevný výnos, mohou být vítaným doplňkem vašeho portfolia.

Řekněme, že držíte v klasických investicích typu akcie, dluhopisy apod. 80 % portfolia, což vám přináší pasivní příjem 3 %. Investováním dalších 20 % kapitálu do půjček typu P2P, které vydělávají v průměru 8 % vám zvýší celkový pasivní příjem alokovaného kapitálu ze 3 % na 4 %. Rozdíl 1 % v návratnosti se zdá být zanedbatelný, při dlouhém časovém horizontu hraje důležitou roli. Investujete-li milion korun na 20 let, přetaví se o procento vyšší návratnost v 300 000 Kč zisku.

Kromě toho byste se možná měli alespoň nyní raději vyhýbat P2P investicím s dvoucifernou návratností, které vás mohou vystavit nadměrné míře rizika. Omezte tak aktuálně svůj podíl v těchto rizikových investicích na maximálně 5 % svého čistého jmění.

#peertopeerpujcky #p2ppůjcky #p2pinvestovani #p2pplatformy #jakinvestovat #investovani #riziko #navratnost #portfolia #diverzifikace #alokace

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.