3 minuty čtení

Co by vás při výběru podílového fondu mělo zajímat vůbec nejvíce? Indicie, na kterou řada investorů zapomíná

Při výběru aktivně řízeného podílového fondu patří mezi nejlepší prediktory úspěchu chování manažerského týmu. Investují tito lidé peníze do své vlastní strategie, nebo si pouze „hrají“ s cizím kapitálem?

Představte si, že jste na večeři s přáteli. Hostitelka přináší krásně vonící lasagne. Než se opět vrátí z kuchyně, každý si bere svou porci a postupně ji konzumuje. Když se však vrátí, řekne vám, že sama raději zůstane u salátu. Bez ohledu na to, jak dobře vaše jídlo vypadá a voní, nutně začnete přemýšlet o tom, co přesně najdete pod tou tlustou vrstvou roztaveného sýra. Připadá vám kuchařka, která nejí své vlastní jídlo, podezřelá?

Portfolio manažer je rovněž takový kuchař. Z jednotlivých ingrediencí (akcií, dluhopisů atd.) se snaží uvařit lahodný pokrm (portfolio). Nebojí se však sám tohoto jídla ochutnat? Pokud jste investor, měli byste si dávat dobrý pozor na správce podílového fondu, který neinvestuje do své vlastní strategie. V USA existuje hned 8 000 podílových fondů, přičemž v 1155 případech investoval jejich portfolio manažer do fondu alespoň milion dolarů. Hned dvě třetiny z amerických podílových fondů však spravují manažeři, kteří neinvestovali ani dolar – ostýchají se ochutnat, co uvařili. Nabídka v České republice dostupných podílových fondů je nesporně užší, princip však zůstává stejný.

Pokud uvažujete o přidání podílového fondu do svého portfolia, neměli byste nutně vyloučit fondy, ve kterých portfolio manažeři neinvestují vlastní kapitál. Jedná se však o důležitý signál, který byste měli zohlednit ve vašem rozhodovacím procesu, zvlášť pokud se správci fondu rozhodnete vložit do rukou vyšší částku.

Které peníze budete spravovat s větší svědomitostí? Vlastní, nebo cizí?

Portfolio manažeři mají stejně jako každý z nás svá ega. Pokud nejsou ve fondu sami výrazně zainvestovaní, mohou být v pokušení podnikat riskantní kroky k posílení krátkodobé výkonnosti spravovaného fondu. Nutí-li však pokles trhu portfolio manažera k obtížnému rozhodnutí, chcete si být jistí, že jedná v nejlepším zájmu dlouhodobého investora.

Stejně jako u všech věcí souvisejících s investováním je jediným důkazem výkonnost. Sledování dlouhodobých výnosů potenciálního podílového fondu je stěžejní. Ze studie Morningstar z roku 2015 nicméně vyplývá, že fondy, které řídí manažeři se zainvestovaným alespoň milionem dolarů, trvale překonávají výkonnost fondů, ve kterých manažeři zainvestovali méně.

Při výběru aktivně řízeného podílového fondu lze tak právě zainteresovanost jeho manažera považovat za výborný prediktivní bod, který vám může mnoho napovědět o budoucí výkonnosti tohoto fondu.

Pokud hodláte investovat prostřednictvím aktivně řízeného podílového fondu významnější částku, určitě byste měli druhé straně na schůzce položit otázku, jak velkou část majetku zainvestoval daný portfolio manažer do svého fondu. Fondům, jejichž strategii vlastní manažeři nevěří, se raději vyhněte.

#fond #podilovyfond #podilovefondy #portfolio #portfoliomanagement #investovani #spravaportfolia

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.