3 minuty čtení

Nepočítejte s tím, že Amazon nebo Apple koupí Teslu, říká analytik Morgan Stanley

Mnoho investorů do Tesly na tuto možnost dnes sází. Ačkoli má americká automobilka za sebou několik povedených dní, celkově se jí dlouhodobě nedaří a prodej většímu hráči se jeví jako nejlepší varianta. Analytik Adam Jones z Morgan Stanley však takovou variantu nevidí reálně.

Je to sice rozhovor trochu staršího data, konkrétně z 22. května, znějí v něm však vcelku logické argumenty, proč by investoři neměli počítat s možností, že Elon Musk v blízké době Teslu prodá větší technologické fir­mě.

„Tyto firmy si uvědomují, že trh s autonomními vozy je stále ještě na svém začátku a skýtá mnohá nebezpečí. Tomu by se tito hráči chtěli vyhnout, jelikož nechtějí nést zodpovědnost za vyhořelá auta, poničené budovy či sražené chodce. V této fázi by to mohlo škodit jejich pověsti,“ řekl Adam Jones v telekonferenčním hovoru s klienty Morgan Stanley.

Jak ovšem Jones dodal, neznamená to, že by se tomuto trhu chtěli Apple a spol. úplně vyhnout, naopak, tito technologičtí giganti se na budoucnost pečlivě připravují.

„Apple má samozřejmě o tento trh enormní zájem, uvědomuje si však, že se nejedná o sprint, ale o maraton, proto se na to snaží nahlížet v dlouhodobém horizontu 10 až 20 let. Na trh potom vstoupí s perfektně připravenou technologií, k tomu dnes ovšem nepotřebuje reálně fungující automobilku,“ vysvětlil Jones s tím, že jeho analytický tým neočekává příchod Applu na trh s autonomními vozy před rokem 2030.

Jones místo toho nabízí precedens, kdy Elon Musk využil vzájemnou akcionářskou provázanost svých firem, to když Tesla koupila firmu SolarCity v roce 2016 za 2,8 miliardy dolarů. Podle něj by nyní mohl podobným způsobem využít SpaceX, kterému se, na rozdíl od Tesly, velmi daří, a ve kterém Musk drží nadpoloviční podíl 54 %.

Naprosto odlišný pohled však tento týden nabídl Craig Irwin z Roth Capital Partners, který tvrdí, že Apple s Muskem jednal o koupi Tesly už v roce 2013, měl však podmínku, že samotný Musk odejde z vedení firmy, což samotný Musk odmítl. Podle Irwina však zájem ze strany Applu i nadále trvá a pokud bude Musk ochoten přistoupit na uspokojivé podmínky, může se akvizice realizovat.

Zda tedy k některé z těchto možností dojde zatím není ani náznakem jasné. Tesla se v posledním týdnu probudila k letošnímu rekordnímu růstu díky zprávám o rostoucích prodejích a Muskovou prioritou tak bude spíše udržení efektivního fungování firmy a nadšení investorů. Změna situace může nastat v případě, že byznys v Číně nepůjde podle plánu a nedávná investice ve výši 2 miliard dolarů bude vyčerpána. To je reálné ve druhém pololetí letošního roku.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.