2 minuty čtení

Aké sú výhody externého vedenia účtovníctva.

Pri zakladaní firmy alebo vedení úspešného podnikania väčšinou nie je času nazvyš. Aby sa podnikatelia mohli plne koncentrovať na hlavnú činnosť spoločnosti, čoraz viac využívajú možnosť outsourcingu.

Preto niektoré z okrajových povinností, ktoré sú súčasťou podnikania, prenechajú na externé spoločnosti. Pri správnom výbere dodávateľa sa môžu spoľahnúť, že tieto činnosti budú vykonané precíznejšie a na vyššej úrovni, než by si ich zabezpečovali interne. Jednou z týchto oblastí je aj vedenie účtovníctva, ktoré je dôležité nie len z legislatívneho hľadiska, ale aj pre samotného podnikateľa.

Pre koho je externe účtovníctvo

Zveriť účtovníctvo do rúk externej firmy sa oplatí najmä živnostníkom, malým spoločnostiam a čoraz viac už aj stredným spoločnostiam. Nakoľko zamestnávanie vlastného účtovníka neznamená len zvýšenie mzdových nákladov a odvodov, ale aj zakúpenie účtovných programov a zabezpečenie potrebných školení. Navyše, pred orgánmi štátnej správy nesie zodpovednosť za pochybenie konateľ, resp. majiteľ firmy. Účtovníka môže stíhať len v rámci pracovnej zmluvy. Externé firmy si všetko potrebné riešia vo vlastnej réžii a taktiež, pokiaľ to upravuje zmluva, nesú zodpovednosť za správnosť účtovania.

Aké sú výhody externého účtovníctva.

Kvalita, dostupnosť a mnohostrannosť. Kvalitná účtovná firma si obvykle dáva na svojich zamestnancoch záležať. Sú to odborníci na rôzne účtovné oblasti a taktiež majú k dispozícii daňových poradcov, s ktorými prinášajú komplexný balíček účtovných služieb. Navyše, špecialisti sa v rámci firmy vedia navzájom zastupovať, čo sa hodí najmä v dovolenkovom období a zaručuje to včasnosť dodržania zákonných povinností pre klienta. 

Ako si vybrať externú účtovnú spoločnosť?

Pri výbere externej firmy býva hlavným atribútom cena. Avšak, účtovníkom môže byť aj ten, kto si urobí len účtovnícky kurz. Preto nie vždy platí, že lacné bude aj to správne vedenie účtovníctva. Okrem kvalitného vzdelania a praxe v odbore je samozrejmosťou aj pravidelné sledovanie legislatívnych zmien. Pri výbere je taktiež dôležitá aj komplexnosť poskytovaných služieb a dôvera v konkrétnu účtovnú firmu. Predsa len, vyberáte si ľudí, ktorí budú nahliadať do financií vašej firmy a pracovať s citlivými údajmi. Preto je dôležitá nie len dôvera a individuálny prístup ale aj diskrétnosť.

#podnikani #byznys #filozofie #zivnostnik #zamestnanci 

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.