4 minuty čtení

Jaké příležitosti momentálně nabízí Pražská burza? Minimálně 3 akcie stojí za zvážení

Řada investorů trochu na škodu zapomíná na pražskou burzu. Co si budeme povídat, výběr akciových titulů není příliš široký, to ale neznamená, že by nebylo z čeho vybírat.

Když se podíváme na vývoj hodnoty indexu PX za posledních 10 let, pohled asi příliš optimistických pocitů nevyvolá. Není se co divit, na českém trhu rozhodně nemůžeme sledovat podobný vývoj jako za oceánem, kde index S&P 500 každoročně roste v průměru o nějakých 10 % a v posledních letech ještě výrazněji.

Podobná situace platí i letos, kdy se americký akciový trh z březnového propadu už dávno oklepal, zatímco český index stále za svými letošními maximy o cca 20 % zaostává. I náš malý akciový trh však má co nabídnout, zvlášť vezmeme-li v úvahu aktuální „slevu“. Kromě potenciálního kapitálového zisku, přitom řada z českých akcií nabízí i zajímavou dividendu, která může být i regulérním zdrojem pasivního příjmu.

Které tituly osloví dividendového investora?

K nejoblíbenějším dividendovým titulům obchodovaným na pražské burze patří už řadu let ČEZ a Philip Morris. Hodnota akcií středoevropské energetické jedničky neroste horentním tempem a za letošním maximem stále o 10 % zaostává, určitě se tak vyplatí na ČEZ blíže zaměřit.

Nemáte-li potom etický problém s investicí do výrobce tabákových výrobků, představuje právě Philip Morris stabilní titul, který nepodléhá ekonomickým výkyvům – vlastnost, kterou v současné době určitě oceníte.

Zapomínat bychom pak neměli ani na banky. Aktuální hospodářská situace jim příliš nenahrává – vlivem nízkých úrokových sazeb je snížena jejich ziskovost, kromě toho čelí většímu riziku defaultních úvěrů – jsou k mání s výraznou slevou. Jejich aktuální ceny momentálně lákají k nákupu, zvláště pokud hledáte dlouhodobou akciovou příležitost, přičemž z bankovních akcií se velmi zajímavě jeví Komerční banka.

Jak se u jednotlivých akcií vyvíjela v posledních letech dividenda?

Dividenda ČEZu má v posledních letech mírně sestupnou tendenci a na letošek byla schválena její výplata ve výši 34 Kč. Při současné ceně se jedná o dividendový výnos cca 8 %. Podíváme-li se zpětně, v roce 2010 přesáhla dividenda energetického giganta dokonce 50 Kč. V dalších letech se standardně pohybovala okolo 40 Kč. Na následující roky je pak odhadována dividenda v podobné výši jako letos.

Philip Morris si odsouhlasil v letošním roce výplatu dividendy ve výši 1560 Kč, představující dividendový výnos cca 10 %. Výrobce tabákových výrobků tak navázal na navýšení dividendy z loňského roku činící 1 600 Kč. S podobnými relacemi počítá i prognóza na příští roky. V letech 2010–2018 se pak dividenda pohybovala okolo 1 000 Kč.

Dividenda Komerční banky se pak dlouhodobě pohybuje okolo 50 Kč. Letošní výplata dividendy však byla podobně jako u dalších bank na doporučení ČNB pozastavena. Při současné cenně akcií by však loňský dividendový zisk odpovídal cca 9 %. S podobnými čísly pak počítá i v dalších dvou letech analýza Bloomberg.

Aktuální ceny dividendových titulů vybízejí k nákupu

ČEZ by dle odhadů analytiků Fio banky měl na 12měsíčním horizontu směřovat k ceně 659 Kč. (potenciálně 50% růst), přičemž aktuální podhodnocení akcií ČEZ je zřejmé i na srovnání s evropskými konkurenty, kteří se v průměru obchodují s P/E poměrem na úrovni 16, zatímco ČEZ 12,6.

12měsíční cílová cena akcií Komerční banky byla analytiky Fio Banky snížena z původních 903 Kč na 696 Kč. Snížení je přitom s ohledem na aktuální situaci poměrně pochopitelné. I tak by však naplnění aktualizované prognózy znamenalo růst ceny následující rok o 46 %.

Cílová 12měsíční cena akcií Philip Morris je pak analytiky Erste bank stanovena na 15 297 Kč (potenciální růst o 13 %).

---

Příklady „českých“ akcií jasně ukazují, že nabízejí poměrně zajímavý dividendový výnos, o kterém si většina populárních amerických akcií může nechat jen zdát. Uvažujete-li tak o svých investicích dlouhodobě, mohou být právě české akcie zajímavou alternativou, naplňující definici zdroje pasivního příjmu. Při současných cenách navíc nabízejí poměrně dost prostoru pro růst.  

#akcie #prazskaburza #investovani #indexPX #CEZ #PhilipMorris #Komercnibanka #kb #ceskeakcie #dividendy #dividenda #akciovytrh #pasivniprijem

Hodnocení: +26
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Investuji jen do českých akcií, chystal jsem se původně na NYSE, ale jelikož stejně člověk skončí u maximálně 5 akcií, které dokáže efektivně sledovat, pustil jsem Ameriku k ledu.

    Začal jsem v roce 2015 a kupoval po pár tisících něco tady, něco tam.

    Povedly se O2, Fortuna, Unipetrol, kde jsem realizoval hezký zisk, bohužel tehdy z malého objemu.

    Momentálně držím a přikupuji ČEZ, O2, Kofolu, Stock, Philip Morris. Z bankovních titulů jen Moneta a maličko KB. Tady mě štve, že jsem KB nekoupil když byla letos pod 500, to mohlo být krásné zhodnocení během chvíle. Nicméně peníze jsem nalil do Kofoly a byla zase dividenda.

    Nezmínil jsem letošní IPO, koupil jsem kousek Zbrojovky, na Pilulku jsem nesázel a nakonec se ukázalo, že momentální růst má Pilulka lepší. Za 10 let uvidíme, jak na tom tyto dva nováčkové na PSE budou.

    Poslední dobou z mého portfolia vyhazuji tituly bez dividend. Jelikož příležitosti k výhodnému nákupu a pozdějšímu prodeji nevidím jako reálné sledovat (kvůli práci a rodině), nezdá se, že bych mohl dělat něco jako daily trading. Zdravotně by mi to taky neprospívalo.

    Mám ještě Nokii, E4U v malém objemu. Nokia uvidíme, E4U sice vyplácí dividendu, ale jinak se téměř nikam nepohybuje s cenou.

    Určitě se nebojte investovat tady, i když uslyšíte, že je to blbost a USA je lepší.

    +2
    • @kolenaty díky za komentář :-)) ...já s vámi víceméně souhlasí. Pokud kupujete české akcie kvůli dividendě (třeba jako já)..a navíc je nakoupíte po relativním propadu, jako letos na jaře, proč ne. Nečelíte měnovému riziku.. 

      Mně osobně taky příjdou ta negativna na český akciový trh občas až zbytečná. Možná proto, že lidé chtějí vidět spíše růst hodnoty spolenčosti, což se u nás příliš neděje. Ale jako zdroj pasivních příjmů..jsem s vámi za jedno..

      +1
    • Dobrý den, mohu se optat přes jakou platformu obchodujete a proč?

      0
    • @marekKunc české akcie nekupuji u e-brokera u fio. Moc na výběr pro nákup českých akcií nemáte a já přes fio nakupuji i americká ETF... které u většiny jiných brokerů nakoupit nejdou...

      +1
    • @marekKunc Na CZ akcie používám Fio, začínal jsem s ním a nemám důvod měnit. Pro CZ mají nejvýhodnější poplatky za nákup a prodej.

      Pro US akcie jsem šel k XTB, ale některé jsem kupoval i přes Fio. Tam je bohužel poplatek kolem 8USD nebo víc podle počtu akcií. A to je dost.

      +1
    • @kolenaty a @PatrikKudlacek, díky moc za odpovědi

      0
    • @marekKunc & @kolenaty  Fio není vhodné k pravidelným nákupům US akcií to je pravda, od investice 1000 dolarů je ale poplatek 0,8 - 10 % dále klesá, tan poplatek za nákup je 7,95 dolaru do 100 akicí a 9,95 dolaru od 101 akcií... záleží tak, co a jak chcete kupovat no. Fio vám zas zdaní US dividendy 15 % sazbo, XTB 35%, každý broker má svá pro a proti..

      +1
  • Já si osobně nedávno rozšiřoval portfolio o o2 CZ a Monetu, tak snad to nebyl krok vedle. 

    +2
    • Dobrý den @Michael, osobně jsem kupoval právě zmíněné tituly v článku. Ale právě mezi Monetou a KB to bylo poměrně složitá volba. Pokud zůstane Moneta na plus mínus stejné ceně v horizontu půl roku počítám i s nakoupení Monety...O2 jsem blíže nezkoumal, takže těžko říct takhle v rychlosti. Co vás k investicím právě do těchto dvou titulů vedlo? 

      0
    • S investováním jsem nedávno začal, dividendový výnos obou titulů vypadá krásně. Moneta šla díky koronaviru s cenou dolů, takže mi přišla zajímavá ke koupi (KB jsem nesledoval musím přiznat, ale trendy budou podobné bych řekl). O2 mi přijde jako stabilní titul do mého portfolia a krom zajímavého P/E mě zaujala hlavně dividenda. Ale, jak říkám, jsem začátečník. 

      0
    • @Michael chápu. Osobně mě vedly podobné pohnutky. a přiznám jsem, že jsem četl vícero zpracovaných analýz, než že bych prováděl vlastní. Ani moc neočekávám, že by měly české akcie výrazně růst (když se podívám na index PX za posledních asi 20 let, budete tušit proč), nalákaly mě právě dividendy, aktuální propad cen bankovních akcí (i když si na jejich růst budeme zatím muset počkat) a hlavně potřeba mít část portfolia také v českých korunách... 

      0
    • Moneta byla před pár měsíci kolem 55,- takže dobrý kauf, prodal jsem už ale téměř všechno, výrazný růst neočekávám a dividenda je nejistá.

      Z CZ držím O2, Philip Morris, Stock, Kofolu, Zbrojovku. Přikupovat budu v případě zajímavé ceny ještě například ČEZ.

      0
  • Co se týče dividendy u Komerční banky, tak ta letos nebyla vyplacena, stejně jako u žádné další banky na pražské burze... jedná se tedy o dividendy z loňska... Všechny banky zastavili vyplácení na doporučení ČNB...pokud se nepletu...

    Jinak ČEZ mě překvapuje, že je pořád tak dole...čekal jsem ho výše...

    +1
    • @Kipon zdroje o pozastavenení dividendy se trochu rozcházejí. Je pravda, že jsem to slyšel také, našel jsem pak ale další články hovořící o tom, zda nevyplatí KB speciální dividendu na konci roku...vzhledem k doporučení ČNB jsem tuto pasáž opravil a nechal zatím dividendu jako pozastavenou, kdyby se to změnilo, udělám update. Každopádně se na nákup akcií KB teprve chystám, možná nám přesněji odpoví některý z investorů... 

      0
    • Jasně to samé se dá říct že jsem slyšel i o Momentě, že by mohla být nějaká mimořádná dividenda, ale u KB jsem nic nezachytil. KB zatím nakoupeno u nemám, jako jedinou i když poslední články o ní mě začínají naklánět na jejich stranu. Hlavně mě zaujalo toto https://www.penize.cz/podnikani/420898-komercni-banka-vstupuje-do-fintechu-roger 

      Celkově ta dcera  KB SmartSolutions dělá zajímavé obchody a spojenectví ve kterých vidím dost velkou výhodu...

      0
    • Roger vypadá hodně zajímavě. Fintech aktivity u mě právě převážily misku vah ve prospěch KB na úkor Monety, ale hlavní nákupní impuls pro mě byly spíše současné ceny. Co se týče nějaké hlubší analýzy, tak jsem zatím nedělal, spokojil jsem se s analýzami bankovních analytiků... 

      +1
  • ČEZ byl můj vysněnej titul, když jsem šel v roce 2007 na vysokou :))

    0
    • Za těch 13 let by ti už nějakou dividendu vyplatil :-) 

      0