3 minuty čtení

Jakub Dvořáček: Staří se proti covidu očkovat nebudou

„První vakcíny proti covidu by mohly být koncem letoška. Větší objem dávek by pak měl přicházet na evropský trh v měsících leden až březen,“ říká v podcastovém rozhovoru výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Podle Jakuba Dvořáčka farmaceutické firmy při vývoji vakcíny proti covidu odvedly a stále odvádějí fantastický výkon. Vývoj vakcíny zvládly oproti zavedeným zvyklostem o stovky procent rychleji. Umožnily jim to zejména obrovské finanční prostředky, které uvolnily státy a privátní dárci na její vývoj. Podstatnou roli hrají i úřady, jež vývoji vakcíny vycházejí vstříc zrychleným povolovacím řízením a paralelním hodnocením různých fází klinických studií.

„Firmy stále i podstupují obrovské riziko, když rozjíždějí výrobu vakcín, ale nemají za sebou celá klinická hodnocení. Nic však není na úkor bezpečnosti a účelnosti vakcíny. Za vším stojí tlak na to, mít vakcínu co nejdříve, a enormní množství peněz, které do vývoje vakcíny plyne,“ říká Jakub Dvořáček.

Rozhodnutí MZ ČR nenakoupit více vakcín se obtížně čte

Jakub Dvořáček v rozhovoru hodnotí krok Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] nenakoupit od firmy AstraZeneca všechny vakcíny, které Česku nabídla Evropská komise [EK]. MZ ČR to zdůvodnilo tím, že si chce ponechat ve svém portfoliu vakcín prostor pro jejich nákup také od dalších výrobců.

„Není reálné, že bychom si třeba v únoru mohli vybrat ze tří, čtyř dodavatelů. To není reálné. V lepším případě budou dva, ale spíše jeden. A já nevidím nikoho, kdo by byl tak daleko, jako je britská farmaceutická společnost AstraZeneca,“ vysvětluje.

Ta dle jeho slov bude schopna – dopadne-li dobře klinické testování – dodat na trh vakcíny proti covidu velice brzy. Mezi další firmy, jejichž kandidátní vakcíny úspěšně vstoupily do poslední fáze klinického hodnocení, patří i Pfizer a BioNTech. Pokud se potvrdí prozatímní pozitivní výsledky, bude vakcína předložena k registraci nezávislým registračním orgánům do konce října 2020. V případě úspěchu by mohl Pfizer/BioNTech dodat prvních 100 milionů dávek v letošním roce. Další 1,3 miliardy dávek by mělo být k dispozici v průběhu roku 2021.

Vakcíny od jiných výrobců ale budou k dispozici nejspíše až v létě a na podzim příštího roku. Teprve tehdy je bude moci ministerstvo nakoupit. Za rozhodnutím vakcíny nenakoupit tak mohou být podle Jakuba Dvořáčka, jak říká v rozhovoru, jiné důvody.

Zároveň upozornil, že v době pandemického stavu platí pro farmaceutické firmy speciální režim snížených marží. To je, že vakcínu lze nyní koupit za v přepočtu zhruba 80 korun. Což ale přestane platit ve chvíli, kdy odezní pandemický stav...

Celý článek a rozhovor na: https://www.fintag.cz/2020/10/24/jakub-dvoracek-stari-se-proti-covidu-ockovat-nebudou/

Hodnocení: +6
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.