2 minuty čtení

Roboti nejsou nepřátelé, naši zaměstnanci díky nim vydělávají více peněz, říká Amazon

Z nástupu umělé inteligence a robotů ve světě panují všeobecné obavy. Je možné, že lidé budou kvůli robotům přicházet o práci? Rozdělí se společnost na dvě ekonomicky protikladné skupiny? Podle slov šéfa spotřebitelské divize Amazonu jsou tyto otázky zbytečné, protože přínos bude jednoznačně pozitivní.

Amazon je samozřejmě jako kapitálově silná globální společnost jedním z lídrů ve využívání technologií v pracovních procesech a neméně pak v aplikaci umělé inteligence. Může tedy z první ruky sledovat a vyhodnocovat efekt, jaký mají roboti na zaměstnanost a výkonnost lidských pracovníků.

„Využíváme robotiku a umělou inteligenci k zajištění vyšší bezpečnosti na pracovišti a také k tomu, aby naši zaměstnanci mohli dělat to, v čem jsou nejlepší, tedy více používat svou mysl a kreativitu,“ řekl serveru CNBC ředitel spotřebitelské divize Amazonu Jeff Wilke.

Wilke zároveň nepochybuje o tom, že i do budoucna bude nasazování umělé inteligence hrát ve prospěch lidských pracovníků, protože při vhodném doplnění dochází k nárůstu efektivity a tím pádem i vyšším ziskům firmy, která je pak může rozdělovat mezi své zaměstnance.

„Tito malí roboti dělají práci bezpečnější a efektivnější, díky čemuž můžeme pravidelně navyšovat mzdy našim zaměstnancům, zejména pak pracovníkům v našich skladech,“ pochlubil se Wilke.

Právě zaměstnanci ve skladech Amazonu bývají častým tématem z hlediska pracovních podmínek a nízkých mezd. Kromě pravidelných stávek se firma Jeffa Bezose dlouhodobě potýká také s tlakem ze strany úřadů či demokratických kandidátů na post prezidenta Spojených států – Bernie Sanderse a Elizabeth Warrenové.

Firma proto na konci minulého roku zvýšila minimální mzdu ve svých amerických skladech na 15 dolarů za hodinu. Efektivní zavádění robotizace by pak mělo umožnit další navyšování.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.