2 minuty čtení

Přední světové banky chystají společnou kryptoměnu, do projektu vložily 63 milionů dolarů

Projekt kryptoměny s názvem Utility Settlement Coin (USC) vedený několika významnými finančními institucemi vstupuje do své předfinální fáze, oficiální vydání digitální měny kryté tvrdou měnou by mělo proběhnout v horizontu 12 měsíců.

Už na podzim roku 2015 se spojilo 14 finančních institucí z Evropy, Spojených států a Japonska, aby se dohodly na vzniku projektu kryptoměny nazvané USC (Utility Settlement Coin).

Nyní se tento ambiciózní bankovní projekt posouvá dál ve své realizaci, když byla založena společnost Fnality International, do níž v rámci Series A investovaly zúčastněné instituce 63,2 milionu dolarů, aby bylo možné dokončit všechny potřebné procesy a měnu uvést na trh.

Měna USC bude fungovat jako platební prostředek i jako nositel informací potřebných k dokončení obchodu, což by mohlo snížit čas a náklady transakce, zejména pokud na obchodu participuje více stran. Zatímco dnes může vypořádání obchodu trvat několik dní nebo týdnů, než se vyjasní nedokončené a nezdařené obchody, se systémem založeným na blockchainu jsou všechny kroky zprostředkovatelů vtěleny do samotné transakce.

„Zavedením blockchain technologie odstraňujete všechna rizika, která zvyšují náklady a neefektivnosti trhu,“ prohlásil Hyder Jaffrey z odboru UBS pro inovace a strategické plánování.

Kryptoměna USC bude zároveň jištěna fiat měnou daného regionu, zatím jsou podporovány kanadské dolary, americké dolary, britská libra, euro a japonské jeny. Další národní měny by měly v budoucnu přibývat.

Do projektu jsou zapojeny přední světové bankovní instituce: Banco Santander, BNY Mellon, Barclays, CIBC, Commerzbank, Credit Suisse, ING, KBC Group, Lloyds Banking Group, MUFG Bank, Nasdaq, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, State Street Corporation a UBS.

Šéf společnosti Fnality Rhomaios Ram řekl, že společnost v současnosti spolupracuje s regulačními orgány v několika zemích na potřebných povoleních. Je zároveň přesvědčen o tom, že měna USC bude plně funkční do 12 měsíců.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.