2 minuty čtení

Ekonomika je na tom dobře, neprodávejte, radí zkušený veterán z Wall Street

Ačkoli současné burzovní dění by mohlo napovídat, že nejlepší strategií je prodej ztrátových akcií a vyčkávání na lepší časy, opak je pravdou. Alespoň podle Jeffreyho Sauta, protřelého investičního matadora.

Už několik týdnů trvá výrazné obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Země na sebe vzájemně uvalují nové a nové celní tarify a finální kompromisní dohoda se zdá být v nedohlednu.

Jako by to však nestačilo, americká vláda v čele s Donaldem Trumpem se se svým nacionalistickým bojem za americké hospodářství rozhodla stejným způsobem tlačit také na Evropu a nově také na Mexiko, svého jižního souseda.

Na to všechno samozřejmě reagují burziáni, kteří v dané situaci často ztrácejí půdu pod nohama a jako jediné východisko vidí výprodej svých pozic. Například známý Dow Jonesův index už po šest týdnů v řadě skončil v červených číslech, což se nestalo od roku 2011.

Giganti jako Apple, Microsoft, Amazon či Google odečítají ze svých valuací desítky miliard dolarů. Například Apple, pro který je čínský trh velmi důležitý, se jen za poslední měsíc propadl z téměř bilionové hodnoty pod 800 miliard dolarů. V ceně akcie to znamená pád z 211 dolarů na dnešních 173 dolarů.

Znamená to tedy konečně ten příchod opravdové ekonomické krize? Čeká nás už do konce roku jen strmý pád? Ačkoli mnozí už by se k této verzi přiklonili, zkušený investiční manažer Jeffrey Saut situaci zlehčuje a přidává pozitivní výhled do konce roku.

„Naše modely ukazují, že trhy zůstanou volatilní do poloviny června, potom se situace stabilizuje. Samozřejmě, pokud bych se na to díval s emocemi, už bych také hodil ručník do ringu. Trh má však i nadále dostatek vnitřní energie, aby se z toho oklepal a rostl k novým výškám,“ řekl Saut v rozhovoru pro CNBC.

Podle Sauta a jeho týmu jsou všechny ekonomické ukazatele v solidní kondici a proto můžeme očekávat, že například index S&P 500 poroste do konce roku k hodnotě 3 000, tedy o 9 % výše, než je dnes.

Saut zároveň radí všem investorům, aby nyní nevyprodávali, ale naopak, aby se koukali po velmi levných cenných papírech, které by mohly v průběhu roku nabrat na hodnotě. Takové už se prý nyní dají na trhu najít v dostatečném poč­tu.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.