3 minuty čtení

Japonský gigant SoftBank má potíže se získáním investorů pro svůj druhý megafond

100 miliard dolarů, s takovou částkou operuje Vision Fund I známého japonského investora Masajoši Sona. A stejnou částku měl od investorů posbírat také Vision Fund II, jenže podle aktuálních informací z trhu se SoftBank potýká s výrazným nezájmem ze strany výrazných globálních hráčů v čele se saúdskoarabským národním fondem.

Miliardář Masajoši Son se globálně proslavil už na přelomu tisíciletí, když se svými riskantními investicemi do internetových firem v jednou chvíli vyhoupl do čela žebříčku nejbohatších lidí světa, aby zanedlouho spadl na pomyslné dno. Hodnota jeho majetku se tehdy během několika týdnu snížila o propastných 95 procent. Kdekdo už si myslel, že Son se z této rány nikdy nevzpamatuje. Přesto to dokázal a po několika letech je zpět na výsluní.

Pravidlo „dvakrát do stejné řeky nevstoupíš“ však v tomto případě zřejmě neplatí. Son už znovu investuje nemalé finanční prostředky do projektů, které ještě ani neprokázaly svou životaschopnost. Díky spojení se saúdskoarabským národním fondem vytvořil megafond s názvem Vision Fund I a kapitálem ve výši 100 miliard dolarů. Takovým „palivem“ se může chlubit opravdu málokdo.

Vision Fund stihl během pouhých dvou let od svého založení investovat do firem jako Uber, Slack či WeWork. A právě WeWork, dnes známý jako The We Company, je asi nejvýraznější investicí fondu, s celkovou finanční injekcí ve výši 10,4 miliardy dolarů. Ačkoli vložené prostředky nedosahují původně plánovaných 20 miliard dolarů, je dnes existence projektu postavená právě na podpoře ze strany fondu od SoftBank. Jenže může to být také právě tato firma, co odrazuje investory od vstupu do nového Vision Fund II.

Kde sehnat dalších 100 miliard

Už je to pár měsíců zpět, kdy Son začal médiím říkat, že jeho investoři jsou nadšení a mají enormní zájem o vytvoření dalšího fondu, který by investoval do agresivně rostoucích firem. Japonský miliardář na nic nečekal a se svým týmem nový fond skutečně připravil. Rozhodl se však, že tentokrát chce mnohem pestřejší skladbu investorů, kteří by do fondu vložili své peníze.

Jak se však zdá podle dostupných informací, které přinesl jako první deník Wall Street Journal, zájem investorů patrně není tak výrazný, jak se Son domníval. Ani samotný saúdskoarabský státní fond už nemá v plánu se podílet v takové míře jako dosud.

Podle mnohých odborníků za to může jednak fakt, že mnozí z těchto investorů už své vlastní investice do startupů v pozdější fázi realizují, a pak také to, že investoři mají menší důvěru v transparentnost a odbornost v řízení prvního fondu. Svůj díl viny na tom pravděpodobně nese také investice do projektu WeWork, který je sice velmi ambiciózní, ale také výrazně prodělečný, přičemž čím dál více odborníků a analytiků začíná poukazovat na jeho nesmyslnost – ještě větší, než v případě Uberu.

Investoři už na tyto informace stihli zareagovat, akcie SoftBank na tokijské burze poklesly během pondělního obchodování o 6,22 %.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.