15 minut čtení

11 důvodů proč mít revoluční bankovnictví Revolut

Revolut recenze a zkušenosti. Nejlepší platební karta pokud rádi cestujete a revoluční bankovní služby. Revolut překoná vaše očekávání a pravidelně přichází s dalšími novinkami. Ještě lepší je, pokud jeho výhody můžete sdílet s přáteli.

Bankovní služby Revolut nemají u českých bank obdoby a vsadil bych se, že ještě dlouho mít nebudou. Díky složitosti interních směrnic bank a jejich zastaralých IT systémů, nemohou české banky pružně reagovat na měnící se dobu a rychlý vývoj technologií. Jejich služby tak zdaleka neodpovídají možnostem 21. století a nemohou konkurovat novým fintech společnostem jako je Revolut nebo např. český fintech start-up Twisto.

Recenze Revolut - fintech bankovních a platebních služeb - pravidelně aktualizuji o důležité novinky.

Za Londýnským start-upem Revolut z počátku roku 2015 stojí Nikolay Storonsky a Vlad Yatsenko. Účty klientů jsou vedeny u Loyds banky, ale 13.12.2018 získala společnost evropskou bankovní licenci od Evropské centrální banky. Implementace evropských směrnic a plné nasazení bude trvat cca 18 měsíců a zásadně ovlivní evropský bankovní trh a donutí ztrouchnivělé banky rychleji se hýbat kupředu a zlepšovat svoje služby. Pro Revolut je to zásadní změna a v dnešním světě velmi zajímavá událost, protože současným trendem bylo sjednocování bankovních domů. Jen za posledních 20 let ze 100 velkých amerických bank vzniklo sloučením pouze 10 hlavních bankovních domů. Revoluce v technologiích však dnes umožnila vznik nových bank, jako je právě Revolut.

Zásadní rozdíl oproti standardním bankám, které všichni dobře známe, je potom tlak na kvalitu služeb a žádné nebo nízké poplatky za služby, za které si dnešní banky stále účtují až hříšně velké poplatky, nebo si kladou podmínky typu pošlete měsíčně tolik peněz a alespoň jednou zaplaťte kartou apod. Revolut navíc nebuduje po světě pobočkovou síť a vytvoření, správu účtu a peněz ovládáte svým mobilním telefonem. Možná právě díky tomu se jim i bez marketingu podařilo získat cca 3 mil. uživatelů a cca 40.000 uživatelů v Česku.

Proč tedy vůbec vyzkoušet bankovní účet od Revolut? K tomu vám povím minimálně 11 důvodů a věřím, že si sami najdete další.

Důvod č. 1. účet je zdarma a vše zařídíte online

Účet si založíte během několika minut z vašeho mobilního zařízení a s využitím tohoto odkazu můžete získat i první platební kartu od Master Card zdarma. Během asi pěti minut zvládnete stáhnout aplikaci, vyplnit osobní údaje a potvrdit identifikaci „selfíčkem“ a fotkou dokladu totožnosti. Po vkladu minimální částky (300 Kč), kterou můžete vložit převodem nebo ještě jednodušeji, zadáním vaší současné platební karty a částky, kterou chcete na účet vložit, získáte Standardní bankovní účet zdarma a zdarma můžete mít také platební kartu Master Card. Pokud využijete tento odkaz a před objednaním platební karty nejprve vložíte na účet alespoň 300 Kč. Standardně stojí platební karta Revolut € 6 euro za vydání a zaslání na vaši adresu.

2. Kartu můžete mít doma do 3 dnů

Na rozdíl od českých bank kdy na platební kartu čekáte klidně 10 i více pracovních dní, vám Revolut umí doručit kartu do 3 dnů. Navíc v krásném balení a ne ve standardní ošklivé obálce, přilepenou čímsi k papíru. Také s ní nemusíte chodit někam platit nebo vkládat do bankomatu a absolvovat podobné vylomeniny, abyste kartu aktivovali. Zkrátka stačí kartu v aplikaci aktivovat a nastavit si PIN. K účtu typu Standard sice na doručení karty zdarma počkáte až 14 dní (zatím každému koho znám přišla cca za týden), ale pokud máte účet typu Premium nebo Metal, kartu budete mít doma do 3 pracovních dnů. Mě osobně přišla v pondělí odpoledne a to jsem objednával novou kartu ve čtvrtek večer minulého týdne (v podstatě mi karta přišla za 1,5 pracovního dne)!

3. Virtuální a jednorázové karty pro bezpečné placení online.

Vedle fyzické karty si navíc můžete objednat také kartu virtuální pro bezpečné placení na internetu. Virtuální kartu využijí zejména ti, kteří nakupují na zahraničních e-shopech nebo platí za služby v cizí měně, ale platit s ní můžete samozřejmě i u nás. Virtuální kartu si zřídíte několika kliknutími ve vaší mobilní aplikaci a ihned ji můžete použít. To jsem ocenil i v případě, kdy mi byla v zahraničí odcizena peněženka s doklady a kartami. Odcizenou kartu jsem jedním kliknutím zablokoval, aby ji nikdo nemohl využít, zřídil jsem si kartu virtuální a s tou jsem si bez problémů koupil letenku domů. Jednorázová platební karta se vám může hodit tam, kde si nejste zcela jistí, zda platíte v bezpečném online prostředí, nebo kupujete choulostivé zboží a chcete zamezit vaší identifikaci.

4. Zabezpečení!!! Ano, bez nadsázky se třemi vykřičníky.

Jak už jste vyčetli z bodu 3, Revolut je v oblasti zabezpečení vašeho účtu, plateb a karet naprosto jinde než na co jste zvyklí u nás. V případě ztráty nebo odcizení karty, ji dokážete pohodlně zablokovat jedním kliknutím. Když ji ale najdete v jiné kabelce nebo v kalhotách kde jste ji omylem nechali, jedním kliknutím zase kartu odblokujete. Nemusíte nikam volat, nebo platit nesmyslné poplatky za blokaci, odblokování nebo vydání nové karty. Navíc si můžete stejně jednoduchým způsobem omezit online platby do zvolené maximální výše, zapnout nebo vypnout online, bezkontaktní nebo swipe platby (kdy protáhnete kartu platebním terminálem v obchodech). Zároveň ale můžete blokovat možnost výběru prostředků z bankomatu. A to co považuji za TOP bezpečnostní prvek z pohledu logiky a jednoduchosti je tzv. „Location based security“, neboli blokace veškerých plateb kartou, které by se měly uskutečnit z jiného místa než kde se nacházíte vy (resp. váš mobilní telefon). Většina případů zneužití platební karty se totiž odehraje právě tak, že někdo v cizí zemi využije údaje z vaší karty k nákupu.

5. Nejlepší směna deviz a platby v zahraničí!

V porovnání s tím na co jste asi zvyklí z bankovnictví v Česku, pokud zrovna nemáte obraty na účtu v řádu vyšších desítek miliónů korun (a ani to není zárukou slušných podmínek) je směna deviz za mezibankovní (středové) sazby. Tedy sazby, za které si směňují peníze banky mezi sebou (tzn. že mezi nákupem a prodejem je rozdíl 0 Kč). Podnikal jsem v oboru směny valut a deviz pro SME segment a tak dobře vím, že ani firmám nechtějí české banky poskytnout férové podmínky a doslova dojí lidi i firmy o neskutečné peníze za směnu. Není jim např. hanba zajistit vám rozdíl mezi nákupem a prodejem eur ve výši přesahující i 1 Kč. To znamená, že vám klidně poskytnou nákup 1 eura za např. 26,2 Kč a prodej za 25,1 Kč. U Revolut můžete využít směnu až 150 měn a 24 hlavních měn za mezibankovní sazby, v těchto 24 měnách můžete mít vedené účty zdarma. Pokud např. na dovolené utratíte € 1.000 eur, rozdíl může být až 870 Kč, které mohou zůstat vám, nebo si je nechá vaše banka.

Srovnání rozdílu v kurzech na směně € 1.000 eur u jednotlivých bank.

6. Okamžité zaúčtování plateb

Nespornou a velmi užitečnou výhodou je okamžité zaúčtování plateb. Pokud někde zaplatíte kartou a jste online, většinou vám Revolut potvrdí zaúčtovanou transakci dříve než z platebního terminálu vyjede lístek s účtenkou. Máte tak okamžité potvrzení pro obchodníka, že platba proběhla a můžete tak zabránit tomu, aby vás např. v hotelu donutili zaplatit dvakrát a vy se s nimi později museli dohadovat o reklamaci dvojí platby. Skutečně nedocenitelná je tato funkce v zahraničí kdy okamžitě víte kolik jste přesně zaplatili ve vaší domácí měně.

7. Cestovní pojištění, krytí zpoždění letu a ztráty zavazadel

Pokud rádi cestujete a vyjedete do zahraničí více než jednou ročně a alespoň jednou mimo Evropu, rozhodně se vám vyplatí Premium (174,99 Kč měsíčně) nebo Metal účet (299,99 Kč měsíčně). Za cenu ročního předplatného, byste totiž jen těžko získali pojištění jaké má Revolut a k tomu získáte veškeré služby a výhody Premium nebo Metal účtu. Ten totiž zahrnuje cestovní pojištění do výše Ł 15 mil. liber, náklady na zubařské ošetření do Ł 500 liber, pojištění zavazadel a pojištění zpoždění letu. Za příplatek si můžete doplnit krytí o extrémní sporty a další položky. Navíc je služba tak příjemná, že se o nic nemusíte starat, Revolut sám pozná, že jste mimo domov (díky poloze mobilního zařízení a příjmu signálu ze zahraničních vysílačů) a aktivuje vám veškeré krytí. Jakmile se vrátíte domu pojištění se samo deaktivuje. Nemusíte nic řešit a výše krytí vysoce přesahuje základní cestovní pojištění, které sjednáte u pojišťoven v Česku. Každý jeden pobyt v zahraničí však nesmí přesáhnout 20 dní. Pojistit si můžete také váš mobilní telefon proti rozbití displeje nebo polití atd. Tuto službu sjednáváte i platíte zvlášť za zvýhodněnou cenu.

8. Turbo transakce a rozdělení platby mezi vice lidí

Komukoliv kdo má účet u Revolut můžete velmi jednoduše poslat peníze a ty se na jeho účtu objeví v ten samý okamžik. Účet typu Premium a Metal mají všechny transakce v režimu „Turbo“ v rámci balíčku, to znamená, že můžete poslat peníze na jakýkoliv účet kdekoliv na světě do 2 pracovních dnů. Celkem zajímavá je i možnost rozdělit si platbu pomoci funkce „Split bill“ např. pokud v restauraci mate společný lístek. Po zaplacení kliknete v platbách na „Split bill“, vyberete ze seznamu kontakty a částka se vám automaticky rozdělí na stejné díly. Samozřejmě můžete také sami určit na koho připadá jaká část účtu.

9. Trezory a zaokrouhlování plateb

Místo spořicího účtu máte v Revolut tzv trezory (Vaults), do kterých si můžete spořit např. na dovolenou, nebo třeba na nové auto. Trezor si pojmenujete jak chcete a nastavíte si např. pravidelnou platbu, kterou si hodláte odkládat na daný účel a cílovou částku, kterou chcete naspořit. Zároveň si do trezoru kdykoliv můžete uložít jednorázovou sumu. Jako velkou „vychytávku“ považuji možnost zaokrouhlit platby, kartou na celé desetikoruny a zaokrouhlenou částku automaticky spořit do trezoru. U zaokrouhlování si navíc můžete nastavit násobič od 1 do 10. Pokud tedy např. zaplatíte za kávu 64 Kč, a máte nastaveny násobič na 10, pak se vám hned po odečtení platby do trezoru uloží 60 Kč a v oznámeních se vám zobrazí informace o vkladu a aktuálním stavu naplnění stanoveného cíle pro vybraný trezor.

10. Automatická analýza útrat.

To v čem Revolut hravě strčí české banky do kapsy, je přehled o útratách a pohybech na účtu. Zde se vám každá transakce a platba sama zařadí do jedné z kategorií nebo ji můžete do jednotlivých kategorií (Služby, Zábava, Potraviny, Restaurace, Cestování a další) přidat ručně. K platbám si navíc můžete přiřadit účtenku, abyste ji nemuseli skladovat doma a potom v hromadě účtene k hledat když ji zrovna potřebujete. Vše si můžete reportovat v pdf nebo v Excelu.

11. Kryptoměny

Pokud patříte ke kryptoměnovým nadšencům jako já a věříte, že tak jako internet, kryptoměny změní svět k nepoznání, můžete si snadno a s minimálními náklady zaspekulovat a nakoupit zatím 5 nejznámějších kryptoměn. Kryptoměny mění svět už dnes, ale jako internet v roce 2000, jsme teprve na počátku této změny a vše bude nejspíš vypadat jinak než dnes. Např. v Japonsku jste ještě nedávno mohli posílat peníze pouze v pracovní dny mezi 9:00 a 17:00, nyní mohou lidé díky technologii a softwarovému řešení od poslečnosti Ripple a jejich tokenu XRP, posílat peníze 24/7 a s nižšími náklady. Kryptoměny však přinesou neskutečně velký počet výhod nejen ve světě plateb a investic. Tak jako v počátcích internetu, je však dnes mnoho projektů za kterými nestojí ani dobrý nápad, ani schopní lidé, ani reálné využití a navíc se tento obor bude také ještě hodně měnit a vyvíjet. Záměrně tedy píšu o spekulaci a ne o investování a důrazně doporučuji spekulovat pouze s penězi, které můžete ztratit! Pro profíky je samozřejmě ideální cestou kryptoměnová burza, ale o tom více v jiném článku. Dnes si můžete v Revolut nakoupit kryptoměny Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Ethereum (ETH) a Bticoin Cash (BCH).

Apple Pay a Google Pay

Pokud patříte k nadšencům pro placení NFC čipem v hodinkách a telefonech, bude podpora Apple Pay a Google Pay další důvod k vaší radosti. Proces přidání nové karty do Apple Pay je stejný jako u ostatních. V nastavení aplikace to zvládnete několika kliknutími. Podporovány jsou všechny karty fyzické i virtuální, Master i Visa.

Do budoucna budete moci díky Revolut také investovat, nakupovat cenné papíry a podílové fondy a mnoho dalšího. Díky tomu, že je Revolut stále ještě technologický start-up (byť už dnes vlastně evropská banka) s vizí změnit bankovnictví, přichází společnost téměř každý kvartál s nějakou novinkou. Oproti tomu jak to všichni známe u českých mobilních operátorů nebo i bank, ve chvíli kdy Revolut představí nějakou novinku, zdarma ji doplní do stávajících služeb dle typu účtu jaký máte. Nemusíte se nikoho dožadovat nebo hrozit vypovědí služeb přechodem k jinému poskytovateli.

Pokud si chcete Revolut zdarma vyzkoušet a získat první platební kartu zdarma, využijte tento odkaz. Po instalaci aplikace a registraci, vložte platební kartou alespoň 300 Kč a poté už si můžete nechat zdarma zaslat platební kartu na vaši adresu.

Na závěr jsem vám připravil srovnání jednotlivých typů učtu, co nabízí za výhody a kolik za ně budete platit.

 

Update 16.8.2019

Revolut stocks

Obchodování akcií bez poplatků.

Zatím jen pro vybrané uživatele účtů s předplatným Metal, spustil Revolut obchodování akcií bez poplatků a provizí. Díky partnerství Revolut se společností DriveWealth, budete brzy moci investovat přímo v aplikaci. Zatím je možné si vybrat pouze z 300 akcií obchodovaných na NYSE a NASDAQ, ale další budou do budoucna přibývat. Do budoucna jsou v plánu britské a evropské akcie a také ETF fondy.

Příležitost obchodování na burze bude velmi zajímavá i pro mladé investory, protože nakupovat můžete i zlomky akcie s minimální investicí ve výši $1 dolaru. Dokud uděláte méně než 100 obchodů měsíčně (předplatné Metal), nebudete platit žádné poplatky ani provize. Pokud limit přesáhnete, zaplatíte Ł1 libru za obchod a 0,01% ročně z objemu investovaných prostředků za servis.

Uživatelé s předplatným Premium budou mít limit 8 obchodů měsíčně a zdarma pro standardní uživatele budou 3 obchody za měsíc.

Datum spuštění služby pro všechny zatím není oficielně známé.

Pokud si chcete Revolut zdarma vyzkoušet, získat první platební kartu zdarma, využijte tento odkaz. Po instalaci aplikace a registraci, vložte platební kartou alespoň 300 Kč a poté už si můžete nechat zdarma zaslat platební kartu na vaši adresu.

Update 4.4.2020

Počet uživatelů Revolut již překonal 10.000.000. Obchodování akcií a kryptoměn je dnes již dostupné i pro uživatele s předplatným Standard (tedy bez měsíčního nebo ročního poplatku za vedení účtu).

REVOLUT JUNIOR

Novinka je zaměřena na děti ve věku od sedmi do sedmnácti let, respektive jejich rodiče, kteří pomocí aplikace mohou sledovat a částečně spravovat jejich výdaje. Do budoucna budou přibývat možnosti dohledu a správy a budou, jak už je u Revolut zvykem, přístupné i všem současným uživatelům.

Účet pro děti se samostatnou kartou je možné vytvořit jen rodičem nebo zákonným zástupcem dítěte, kteří zároveň u Revolut již mají svůj vlastní účet.

REVOLUT SPOUŠTÍ OBCHODOVÁNÍ ZLATA

Službu Revolut zajišťuje ve spolupráci s britskou společností London Bullion Market Association. Ta následně nakupované zlato reálně drží. Nová funkce, v níž lze zlato nakupovat, se jmenuje „Komodity“ a lze ji najít přímo v kontrolním panelu aplikace, hned pod Kryptoměnami.

Pro jednotlivé typy účtů, se bude lišit procentuální poplatek na transakcích, který bude 0,25 % pro předplatné Premium a Metal,  a 1,5 % pro uživatele s předplatným Standard.

„V těžkých časech otevíráme pro naše standardní uživatele více služeb, aby si mohli během možného zpomalení ekonomiky lépe spravovat své finance. Jde o dočasné virtuální karty pro bezpečné online transakce a kryptoměny i zlato, aby mohli lidé diverzifikovat svá úsporná portfolia v době, kdy jsou trhy a běžné měny volatilní,“

Revolut – CEE  Communication manager – Stefan Bogucki

 

Zdroje: Revolut, vlastní zkušenosti a výpočty, průzkum kurzů od mesec.cz

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.