2 minuty čtení

Valuace SpaceX stoupla na 33 miliard a překonává poprvé v historii Teslu. Co na to Musk?

Kosmické společnosti SpaceX Elona Muska se v tomto roce opravdu daří. Firma úspěšně vynáší do kosmu komerční náklady a nedávno navíc vyslala na oběžnou dráhu prvních 60 satelitů v rámci projektu Starlink. Bohužel pro Muska, automobilka Tesla je na tom přesně naopak.

SpaceX sice není veřejně obchodovanou společností, ale díky pravidelným investičním kolům se můžete dozvědět, jak si firma z hlediska privátních investic stojí.

Když vesmírná firma amerického vizionáře Muska prodávala podíly soukromým investorům v prosinci loňského roku, vybrala 500 milionů dolarů při valuaci 30,5 miliardy dolarů. To bylo v době, kdy se valuace druhé Muskovy firmy, automobilky Tesla, pohybovala kolem 65 miliard dolarů.

Jenže od té doby se spoustu věcí změnilo. Zatímco firma SpaceX navázala dalšími úspěchy a například s nejvýkonnější raketou současnosti Falcon Heavy vynesla do kosmu hned několik komerčních nákladů, což ji přineslo nejen finance, ale také ohromný kredit, Tesla se mezitím potácela od problému k problému.

Automobilka s ikonickým „T“ na kapotě čelí obrovskému tlaku ze strany médií, odborníků a v neposlední řadě také investorů. Její finanční výkony jsou daleko za očekáváními a burziány už přestává Muskovo neustále mluvení o budoucnosti bavit. Chtějí okamžité výsledky, jenže ty se nedostavují.

V návaznosti na to cena akcií Tesly po celý rok 2019 konstantně klesá. Z ceny více než 300 dolarů za kus se propadla až na dnešních 185 dolarů. Mnozí analytici, mezi nimi například bankovní instituce Barclays, už snížili cílovou cenu na 150 dolarů. Tesla se nyní nachází na valuaci ve výši 32,73 miliardy dolarů, tedy nejméně od konce roku 2016.

SpaceX před pár dny úspěšně dopravila prvních 60 satelitů v rámci projektu Starlink na oběžnou dráhu a to přesvědčilo další soukromé investory, aby do firmy vložili ještě jednu miliardu dolarů. A valuace? 33,3 miliard dolarů. Tedy o 600 milionů dolarů více, než je hodnota Tesly.

Je tomu už pár let zpět, co někteří odborníci začali Muskovi na dálku doporučovat, aby Teslu prodal a začal se soustředit pouze na SpaceX. Na automobilový průmysl je jednoduše moc malým hráčem, zatímco ve vesmíru může hrát hlavní roli. Sedmačtyřicetiletý podnikatel takové myšlenky doposud rázně odmítal. Co teď?

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.