2 minuty čtení

Pane Zuckerbergu, jste připraven odstoupit? Akcionáři Facebooku se přímé odpovědi nedočkali

Tahle otázka je na stole už pěkně dlouho. Minimálně od okamžiku, kdy se největší sociální síť světa dostala poprvé do křížku se zákonem. Jenže stejně jako tehdy se ani dnes investoři změny nedočkají, Mark Zuckeberg zůstane i nadále neomezeným vládcem Facebooku.

Mark Zuckerberg společně s vedením Facebooku ve čtvrtek odpovídal investorům v rámci výročního setkání akcionářů nejen na otázky ohledně ekonomické situace a obchodního modelu firmy, ale také na to, jak bude sociální síť s více než dvěma miliardami uživatelů bojovat proti nevhodnému obsahu či rasismu.

Zuckerberg jako vždy v posledních měsících mluvil nadšeně o blízké budoucnosti Facebooku, o důležitosti komunit a ochraně soukromí uživatelů. Přiznal zároveň, že poslední rok byl tím nejtěžším, který jeho firma doposud zažila.

„Mnoho dnešních komentářů a žádostí se týkalo moci, hlasovacích práv, pozice předsedy představenstva a role CEO. Mohl byste mi odpovědět přímo na otázku, zda jste ochoten se části této moci vzdát?“ vznesla přímý dotaz jedna z akcionářek.

Zuckerberg se však v návaznosti na to pustil do objasňování tématu týkajícího se legislativních změn a spolupráce s vládami po celém světě. Jako už několikrát předtím zopakoval, že chce s vládami více spolupracovat a že regulace jsou podle něj správným krokem. Například francouzskou vládu prý chce nechat nahlédnout do zákulisí Facebooku, aby pochopila, jak přesně funguje.

Tato odpověď však akcionářku neuspokojila a proto svůj dotaz ještě jednou zopakovala: „Prosím konkrétně, byl byste ochoten odstoupit z pozice CEO a vzdát se některých svých hlasovacích práv?“

Zaměstnanec Facebooku řídící diskuzi ji však přerušil se slovy, že by se každý měl omezit jen na jednu otázku. Ten nejdůležitější dotaz tak byl zodpovězen beze slova – nepřichází v úvahu.

Pokud budete mít hodinu času, můžete si poslechnout záznam z meetingu.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.