4 minuty čtení

Snapbacks.cz: Co si vzít na sebe? Když jde formální oblečení stranou

Letos se módní kolekce vrací zpět do divokých devadesátých let, kdy ulicím vládlo pohodlné oblečení ve výrazných barvách.

Zářivé tenisky, vtipné potisky, klasické baseballky a nepřehlédnutelné větrovky hlásí návrat ve vší parádě. Co by vám rozhodně nemělo chybět a jaké pecky si letos připravily streetwearové značky?

Rovný nebo ohnutý?

„Na tom, jestli nosíte kšilt rovný nebo ohnutý, vůbec nezáleží, a přesto je to jedno z těch módních témat, které dokáže lidi rozdělovat. Nejdůležitější je ale mít vlastní styl, který vám sedí,“ říká Petr Gürth, ředitel Snapbacks.cz. Výrazně ohnuté kšilty, které dobře stíní obličej, jsou typické pro klasické baseballky i trucker hats. Naopak snapback čepice s rovným kšiltem jsou považovány za modernější a stylovější. „Tvar kšiltu je otázkou stylu. Pro mě osobně je alespoň lehce ohnutý kšilt pohodlnější,“ vysvětluje Petr Gürth a dodává, že i mezi sportovci najdeme zastánce obou stylů.

Největšími taháky jsou letos klasické čepice v barvách slavných sportovních klubů i pop kulturní kousky. Nechybí ani nestárnoucí maskáč v lesní zelené, pouštní a růžové barvě. „Kromě jednotlivých kšiltovek se značky často snaží vydat stylově sladěné kolekce, které vypadají skvěle obzvlášť pohromadě,“ popisuje Petr Gürth. Zatímco New Era letos představila hned několik setů čepic se saténovými univerzitními bundami, Dickies se zaměřilo na mikiny, trika a větrovky se svým ikonickým logem podkovy.

Funky pohodlí

Kdo v devadesátých letech nevlastnil alespoň jednu ikonickou šusťákovku, jako by nebyl. Neodmyslitelně patřily ke všem sportovním, volnočasovým a popravdě i slavnostnějším aktivitám všech Čechů všech věkových kategorií. Dnes se tyto barevné větrovky do našich šatníků vrací. „Pokud chcete s láskou zavzpomínat na tábory, výšlapy na Ještěd nebo na volné odpoledne na sídlišti, nové větrovky byste si neměli nechat ujít. Jsou pohodlnější, kvalitnější, ale pořád stejně praktické a parádně barevné,“ říká Petr Gürth. Vybrat si můžete například z klasických od Mitchell & Ness, Dickies nebo z bund přes hlavu s kapucí a velkou náprsní kapsou od New Era.

Jaru vládnou volné rozevláté kousky, a to i v pánském šatníku. Ukázkovým příkladem jsou květované košile od Pleasures. Funky trička má například Chinatown Market. Křiklavé barvy a bláznivé potisky k jarním dnům jednoduše patří. A ikonický vysmátý smajlík je zárukou pohody. Díky střihu ED 85 od japonské značky Edwin budou pro Vás i džíny zárukou pohodlí. To hlavně díky nízkému rozkroku a přidaným elastickým vláknům. Při výběru džínů nekoukejte jen na střih, ale i na složení a gramáž denimu. Poctivý denim prvních pár dnů nošení na pohodlí nechává čekat. U téhle japonské značky jdou ale kvalita a pohodlí dohromady. To ví i Brad Pitt.

Boty jsou základ

Přestože umírněnými nebo přírodními barvami nikdy nic nezkazíte, občas to může být tak trochu nuda. Své o tom ví především designéři pánské obuvi. „Pro devadesátá léta, ke kterým se letos vracíme, jsou výrazné barvy naprosto typické. Streetwearové obuvi letos kralují chunky sneakers v sytých a křiklavých odstínech,“ vysvětluje Petr Gürth. Značky sází i na osvědčené designy a barevné kombinace, v nichž dominuje bílá barva doplněná o sytě modré, červené nebo zelené prvky. Příkladem jsou novinky od klasické sportovní značky FILA nebo Mizuno, které sáhlo do svého archivu designů z roku 1998 a představilo tenisky, na kterých nezměnila doslova vůbec nic.

Pokud po zářivých barvách netoužíte, ale za to si potrpíte na smysl pro detail a kvalitu, i pro vás se něco najde. Poohlédněte se po skandinávské značce ARKK Copenhagen. Obuv se vyznačuje čistými liniemi, jednoduchostí, a především kvalitními technickými materiály. Několik kousků v černobílé i v nenápadných odstínech šedobéžové, které dokážou zaujmout svým neotřelým designem přináší i značky jako Skechers nebo FILA.

Ať už trendy diktují cokoli, jsou značky, které se řadí mezi nesmrtelné klasiky a v kurzu budou vždy. Třeba Vans tu jsou už přes padesát let. Aktuální novinkou je řada Slip-On Cut & Paste Checkerboard, inspirovaná kalifornskou pohodou na pláži a tamními skejtery. Hodí se snad ke všemu a k letní pohodě určitě patří.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.