4 minuty čtení

Kai Stania na Zlin Design Week: Skvělý produkt se řídící inovací, ne revolucí

Na čtvrtém ročníku zlínské konference Design a marketing, vystoupil mimo jiné rakouský designér Kai Stania.

Mluvil tu nejen o své cestě k designu, ale také o tom, že spíš než revoluci, potřebuje produktový design evoluci a malé krůčky na cestě k inovacím. Konference se konala v rámci prestižního Zlin Design Week.

Letošním tématem ZDW byla Revoluce. Kai ve své přednášce ale upozornil na to, že v produktovém designu je revoluce velice ošemetná věc. „Je těžké ji ukočírovat, trvá dlouho, než revoluční postup lidé pochopí a ještě déle než si na něj zvyknou.“ Mnohem lépe podle něj fungují drobné inovační krůčky, které se nevzdalují příliš daleko od směru, kterým se vydává trh. „Můžete odbočit, ale směr by měl zůstat zachován.“

Produkty, které Kai na ZDW představil, jsou možná na první pohled jiné, revoluční, ale při bližším pohledu zjistíte, že jde vlastně o inovaci, kterou byste u daného produktu čekali už dlouho a spíš se divíte, proč ji někdo vymyslel až teď.  Zatímco u večeře chcete sedět rovně, po večeři se rádi uvolníte a sesunete do židle, která připomíná křeslo. Přesně takové byly Kaiovy návrhy pro rakouského výrobce nábytku. Dnes už běžný koncept znamenal ve své době zásadní změnu. Podobným příkladem byla i pracovní kuchyňská deska pro Team 7, která se může jednoduše polohovat a změnit se tak na kuchyňský bar nebo jen posunout do výšky, která odpovídá i těm nejvyšším členům rodiny.

Ve Zlíně byly k vidění třeba jeho kancelářská křesílka CA-VA, která navrhl pro RIM CZ, a která letos obdržela cenu Good Design Award. Trůnící v ptačím hnízdě v jednom z výstavních modulů na zlínském náměstí, ukazovaly to nejlepší, co může český design v oblasti kancelářského sezení nabídnout. „Chtěl jsem vytvořit křesla, která by vás obejmula jako náruč a umožnila vám ničím nerušenou konverzaci v pohodlí. Taková jsou křesla CA-VA.“

Kai Stania ostatně není ve Zlíně žádným nováčkem. Pravidelně jezdí právě do otrokovické firmy RIM CZ, pro které navrhuje ergonomické židle a křesla do kanceláří a zároveň v nedaleké Bystřici pod Hostýnem kooperuje s firmou TON. „České firmy jsou úžasné v tom, že dbají nejen na design, ale také na funkci a kvalitní materiály. Když navrhuji židle nebo křesla pro RIM CZ, oceňuji především jejich vlastní testovací oddělení. Pracují v něm lidé, kteří ví všechno o materiálech, o jejich vlastnostech i o požadavcích zákazníků na produkt. Odchází odtud židle a křesla se skvělým designem, na kterých se dobře sedí, jsou ergonomické a vydrží,“ říká Kai o svých moravských projektech.

Kaiovy produkty, které v přednášce na ZDW představil, reflektují malinko odlišný způsob myšlení, který je pro dobrého designéra nezbytný. Přemýšleli jste někdy třeba o tom, že cestovní skořepinový kufr používáte jen pár dní v roce a po zbytek zabírá místo ve skříních? Podle Kaie je pak nejdůležitější funkcí takového kufru „nebýt“. Nebýt viděn, nezabírat místo. Pro Samsonite proto navrhl skládací kufry, které se dají jednoduše složit na pár centimetrů tenkou desku, kterou doma snadno uskladníte. Ostatně, o Kaiových inovačních návrzích hovoří i to, že se jeho stůl dvakrát objevil v roli kancelářského vybavení centrály MI6 v bondovkách. Jak Kai říká, navrhoval ho s tím, že hliníkový stůl prostě musí vypadat tak, aby seděl i do bondovky. A povedlo se. O 15 let později si tento stůl filmaři do slavné série opravdu vybrali.

Kdo je Kai Stania

Kai Stania je rakouský designér a architekt, který v současnosti vede vlastní kancelář a vytváří designové návrhy pro firmy z celého světa. Narodil se v roce 1965 v Salzburgu. V roce 1996 dokončil studium architektury na Technické Univerzitě ve Vídni, kde také souběžně studoval produktový design na Univerzitě aplikovaných umění pod vedením uznávaného designéra Rona Arada. Kai krátkou dobu studoval a pracoval v USA a v Londýně. Navrhuje pro světové značky, jako je ON, Team7, Spectral, LG, XAL, Cerruti, Hugo Boss a RIM CZ.

V současné době připravuje nové kolekce pro RIM CZ, které nesou názvy CA-VA, WINX, EDGE a CUBIX.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.