3 minuty čtení

Obchodní válka s Huawei se obrací proti Applu, Číňané ho začínají bojkotovat. Čas nakupovat?

Velké nepříjemnosti bude v nejbližší době muset řešit technologický gigant Apple. Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, potažmo Huawei, se totiž obrátila proti firmě z Cupertina, když čínští zákazníci začali ohlašovat, že končí s telefony iPhone a přecházejí k modelům od Huawei.

Příležitost k nákupu? Dost možná. Aktuální situace totiž nahrává krátkodobému výprodeji, který může snížit cenu akcií Apple o několik desítek procent. Ale pojďme od začátku.

Čínská vlastenecká odveta

Spojené státy bojují s čínskou technologickou firmou Huawei a v podstatě celou Čínou už několik měsíců a i když se zdá, že se celý konflikt vyostřuje, zatím na situaci Číňané reagovali spíše defenzivně. Samotný CEO Huawei několikrát s nadsázkou řekl, že Američané dělají jeho firmě pouze reklamu.

Jak se ovšem nyní zdá, postoj čínské strany se pomalu mění. A zejména pak čínských zákazníků, kteří uposlechli nacionalistické proklamace čínské vlády o šikaně ze strany USA a začali vyhrožovat, že skončí s produkty Apple a přejdou na modely od Huawei. V podstatě už se dnes dá mluvit o chystaném hromadném bojkotu. Čemuž samozřejmě čínská vláda v případě potřeby velmi ochotně pomůže.

Na místní sociální síti Weibo nyní vznikají skupiny na podporu čínských firem a zejména pak právě Huawei. Někteří uživatelé se stávají v podstatě hrdými ambasadory značky a proklamují, že si její produkty budou kupovat, i když je nebudou tolik potřebovat, jen aby firmu podpořili. Mezi uživateli vládne přesvědčení, že Spojené státy firmu Huawei bezdůvodně šikanují.

Ztráta pro Apple?

Mnozí odborníci ihned přišli s přesvědčením, že někteří zákazníci, tak jako všude jinde po světě, se opravdu mohou k Applu otočit zády, ale celkově by se prý tyto aktivity čínských obyvatel neměly brát příliš vážně.

„Produkty Apple pro čínské obyvatele stále ještě znamenají otázku prestiže, a to je něco, o co nebudou chtít jen tak přijít,“ řekl serveru CNBC Bryan Ma, viceprezident analytické společnosti International Data Corporation.

Přesto je potřeba zmínit, že prodeje v Číně pro Apple stále představují 17 % z globálního obratu, což není právě zanedbatelné číslo. V posledních letech navíc roste stále silnější místní konkurence, ať už se jedná o zmíněný Huawei, nebo třeba Xiaomi.

Někteří odborníci navíc zmiňují, že pro Peking by nebylo zase tak složité správnou rétorikou obyvatelstvo přesvědčit, aby začalo produkty Apple opravdu hromadně bojkotovat. To už by pro firmu z Cupertina znamenalo opravdový problém.

Čas nakupovat?

Když přišel Apple naposledy s informací, že se jeho prodeje v Číně meziročně snížily o propastných 21 %, zejména pak právě kvůli silné konkurenci, investoři reagovali okamžitým výprodejem a cena akcií citelně poklesla.

Pokud bude stávající obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou pokračovat, přičemž bude sílit také tlak místní vlády a obyvatelstva na omezení nákupů výrobků Apple, mohla by být reakce investorů ještě impulzivnější.

To může být ideální příležitost k nákupu akcií, jelikož Apple je stále silná firma s věrnou uživatelskou základnou a kvalitní produktovou řadou. A nesmíme zapomínat na 230 miliard dolarů, které leží na účtech Applu po celém světě.

Problémy v Číně tak mohou Applu uškodit krátkodobě, v dlouhodobém horizontu je však firma Stevů Jobse a Wozniaka i nadále velmi perspektivní. A její dividendy solidní.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.