3 minuty čtení

Američané udeřili na Huawei, Google a spol. přestanou s čínskou firmou spolupracovat

Technologická firma Huawei musí na mezinárodním poli řešit velký problém. V rámci nových amerických sankcí čínské společnosti vypověděli spolupráci důležití obchodní partneři - Google, Intel, Qualcomm a mnozí další. Jaký dopad to bude mít na samotný Huawei i jeho zákazníky?

Americká technologická firma Google ukončila k dnešnímu dni veškeré obchodní aktivity s čínskou firmou Huawei, což zahrnuje oficiální dodávání softwaru, hardwaru a klíčových technických služeb.

Pro Huawei to může znamenat velké problémy na trzích mimo Čínu, jelikož zde jsou její telefony Huawei a Honor standardně dodávány s předinstalovanými službami Google, včetně tržiště aplikací Google Play.

Google tak učinil v návaznosti na rozhodnutí Washingtonu z minulého týdne zařadit firmu Huawei na černou listinu, což znamená, že americké firmy potřebují speciální licenci, aby s takovou firmou mohly spolupracovat. Kromě zmíněného Googlu tak s Huawei přerušili spolupráci další dodavatelé jako třeba Intel či Qualcomm, kteří firmě dodávají čipové a další technologie.

Je to však právě ukončená spolupráce s Googlem, která může ohrozit Huawei a jeho plány na dobytí globálního trhu. Čínská firma totiž ve svých zařízeních po celém světě spoléhá na operační systém Android a k němu přidružené aplikace.

„Huawei výrazně přispěl k rozvoji systému Android po celém světě. Jako jeden z klíčových partnerů jsme se podíleli na vývoji ekosystému, ze kterého těžili jak zákazníci, tak celý obor,“ uvedla firma Huawei v oficiálním prohlášení.

Čínská společnost zároveň ihned ubezpečila všechny stávající zákazníky, že pro ně se tímto krokem Googlu nic nemění.

„Huawei bude i nadále poskytovat aktualizace a poprodejní servis všem zákazníkům, kteří vlastní telefon nebo tablet Huawei či Honor. To se týká také produktů, které jsou aktuálně naskladněné kdekoli na pobočkách po celém světě. Budeme i nadále pokračovat v budování bezpečného a udržitelného softwaru, který zaručí našim zákazníkům tu nejlepší uživatelskou zkušenost,“ doplnila firma.

Jak už bylo zmíněno výše, tato situace znamená pro Huawei komplikce zejména na globálním trhu, kam firma exportuje 49 % své produkce.

V rámci čínského trhu totiž firma využívá upravenou verzi Androidu, která nezahrnuje předinstalované aplikace od Googlu – ten je totiž v říši středu zakázaný. Jenže za hranicemi Číny už jsou produkty Huawei a Honor standardně poskytovány s oficiální verzí Android a předinstalovanými aplikacemi Google, včetně Google Play. A zákazníci tuto službu očekávají.

Ačkoli má firma podle dostupných informací už několik měsíců připravený záložní plán, který zahrnuje vlastní operační systém, může tato situace podle mnohých odborníků znamenat konec veškerých ambicí Huawei na globálním trhu. Ještě nedávno přitom firma vyhlašovala útok na pozici celosvětové jedničky v prodeji mobilních telefonů, do roku 2020 chtěla předstihnout aktuálně vedoucí Samsung.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.