6 minut čtení

Top akcie, které momentálně nakupuje Warren Buffett

Věštec z Omahy má skutečně zlatou ruku ve výběru akcií, které vydělávají peníze. Naštěstí má jeho 200 miliardová společnost povinnost každé čtvrtletí zasílat investiční report Americké komisy pro cenné papíry, který odhaluje jeho nejnovější investice a my se tak můžeme ledasčím inspirovat

Nejnovější zpráva ukazuje, že byla Buffettova společnost ve druhém čtvrtletí opravdu velmi zaneprázdněna. Kromě dokoupení akcií Apple zvýšila své podíly o více než 10 procent i v bankovních domech Goldman Sachs a U. S. Bancorp a aerolinkách Delta Air Lines a Southwest Airlines.

Apple: Stále Buffettova top akcie

Výrobce iPhonů byl v poslední době významným autorem zisků Berkshire Hathaway. Vzhledem k tomu, že Buffett ještě upevnil v posledním čtvrtletí svou pozici v oblasti spotřební elektroniky, pravděpodobně neočekává, že by měly akcie Apple v nejbližší době klesnout.

Společnost sídlící v Cupertinu v Kalifornii se poprvé objevila v portfoliu Berkshire v roce 2016 a od té doby se její podíl v Buffettově portfoliu každé čtvrtletí zvyšuje. Po získání dalších 12,4 milionů akcií ve druhém čtvrtletí letošního roku se počáteční podíl konglomerátu o hodnotě miliardy dolarů zvýšil až na současných 53 miliard.

Vynos na akcii vzrostl především díky poptávce po službách a produktech s vysokou marží

Navzdory velkému nárůstu hodnoty akcií Apple za poslední rok se zdá být Buffett přesvědčený, že jeho ocenění představuje stále příležitost k dalšímu růstu a může mít pravdu. Ačkoliv podle údajů International Data Corporation meziročně prodeje smartphonů klesly o 1,8 procenta, tak díky vysokým prodejním cenám nových iPhonů vzrostly jeho tržby o pětinu.

Důležitý je také globální růst aktivních uživatelů aplikací a služeb Apple, jako například iTunes, který pozvedl tržby v této oblasti o 28 procent oproti předcházejícímu roku. Rovněž byl zaznamenán zajímavý růst v prodejích tabletů, počítačů, hodinek a sluchátek. Celkový výnos na akcii tak vzrostl o 40 procent na 2,34 dolaru, a to hlavně díky poptávce po službách a produktech s vysokou marží.

Akcie Apple jsou podle základních ukazatelů tržní hodnoty nepochybně dražší, než když se objevily poprvé v portfoliu Berkshire Hathaway. Navzdory tomu, že P/E poměr stoupl na pětileté maximum, Buffett akcie naopak dokupoval. Momentálně existuje po celém světě spousta spotřebitelů se starými modely iPhonů, kteří čekají na výměnu za novější. Díky tomu by mohla společnost ještě nějakou chvíli zaznamenávat dvouciferný růst tržeb i zisků.

Investice v bankovnictví

Warren Buffett je dlouhodobě aktivním investorem do akcií finančního a bankovního sektoru, nicméně Goldman Sachs a U.S. Bancorp se zdají být extra oblíbenými.

Ve druhém čtvrtletí vzrostla pozice Berkshire Hathaway v investičním bankovním domě Goldman Sachs o 20 procent na 13,2 milionů akcií, čímž se stal čtvrtým největším institucionálním investorem banky. Buffettovo zaujetí bankou by mohlo indikovat, že věří v pokračování vyšší volatility na trzích, které jsme byly svědky v průběhu tohoto roku. Ta by měla příznivý vliv na tržby banky ze zprostředkování obchodů.

V prvním čtvrtletí bance vzrostly právě zisky ze zprostředkování obchodů s měnami a komoditami o 23 procent a tržby z využitím vlastního kapitálu dokonce o 38 procent. Oba efekty dohromady způsobily, že měla banka v první polovině roku zisk na akcii 12,93 v porovnání s loňskými 9,10 dolaru.

Buffett se letos stal také větším fanouškem U.S. Bancorp. V prvním čtvrtletí koupil 3,8 milionu akcií, v druhé přidal dalších 9,8 milionu, a tak dnes drží 100,6 milionů akcií banky o celkové hodnotě přibližně 5,3 miliardy dolarů.

Bancorp poskytuje tradiční bankovní služby a služby správy majetku fyzickým osobám s vysokou hodnotou majetku a institucionálním investorům. Obchodní model banky vede také ke špičkové kvalitě úvěrů. Pouze 0,62 procenta úvěrů je po splatnosti 90 dní nebo více. Průměrný podíl takto nekvalitních úvěrů je u ostatních amerických bank 1,71 procenta.

Nejlepší akcie leteckých společností

Buffettovo rozhodnutí investovat do akcií leteckých společností je možná jedno z nejpřekvapi­vějších, které v nedávné době udělal. Letecký průmysl historicky utrpěl velké škody a poklesy díky nestálým spotřebitelům a rostoucím nákladům na pohonné hmoty. Kvůli častým bankrotům Buffett v minulosti řekl, že letecký průmysl představuje past na investory.

Každopádně se v portfoliu Berkshire Hathaway objevilo v loňském roce několik leteckých společností a v tom letošním se ukazuje, že se Buffett zaměřuje především na dvě z nich: Delta Air a Southwest. United Continental a American Airlines zůstávají nadále v portfoliu, ale jejich podíl nijak neroste. Namísto toho Buffett dokoupil akcie dvou zmíněných operátorů, kteří mají celkem nepřekvapivě za posledních 12 měsíců nejlepší provozní marže.

Sousthwest je se svými 15 procenty marže nejlepší, následuje Delta s 12,9 procenty. Pro srovnání můžeme ještě uvést, že provozní marže United Continental činí 9 procent.

Southwest a Delta Air mají za poslední rok nejvyšší ziskové marže ze všech amerických leteckých společností

Delta Air a Southwest nejsou imunní vůči výzvám, kterým čelí celý průmysl, disponují však pravděpodobně jistými strukturálními výhodami, které podporují jejich provozní zisk. Delta má například méně regionálních spojů než American, což jí umožňuje maximalizovat zisk na jedno sedadlo v jejím hubu v Atlantě. Vedení Delty navíc v červenci uvedlo, že se jí stále daří snižovat jednotkové náklady, proto by její provozní ziskové rozpětí mohlo ještě nadále růst.

Southwest už je delší dobu považováno za jednoho z nejlepších low-cost dopravců díky využívání méně vytížených letišť, nicméně nehoda, která vyústila ve smrt jednoho člověka na začátku tohoto roku, měla negativní vliv na finanční výsledky ve druhém čtvrtletí a následně i cenu akcií společnosti. Hedgování paliva by však mělo snížit nárůst cen pohonných hmot a vedení si je celkem jisto obnovením rostoucí poptávky po službách letecké společnosti. Pokud mají pravdu, pak by mohlo Buffettovo rozhodnutí využít snížení ceny akcií v druhém čtvrtletí ke zvýšení podílu Berkshire ve společnosti vyjít.

Hodnocení: +2
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Nevíte někdo, jestli už Buffett něco dal do kryptoměn?
    0
    • Dost som o nom cital ale pokial viem,tak on osobne nieje zastancom investovania do Kryptomien.Predsa len,je to starsi pan aspolieha sa na svoj sedliacky rozum.
      +1
  • Já bych si třeba na další růst Applu nevsadil, ale pokud to říká a hlavně dělá Buffett?
    0