2 minuty čtení

Z "Více než maso" se stalo "Více než stupidní", tvrdí investor, který shortuje Teslu a nově také Beyond Meat

Segment "masových" výrobků na rostlinném základu je do budoucna velmi perspektivní a proto není divu, že o akcie firmy Beyond Meat je od jejího vstupu na burzu obrovský zájem. Ne každý však toto nadšení sdílí.

Andrew Left z analytické společnosti Citron Research je vyhlášený svými sázkami proti trendy společnostem, ať už se historicky jednalo o Netflix, Twitter nebo třeba Teslu. A nyní se rozhodl shortovat nejnovější hvězdu americké burzy Nasdaq – Beyond Meat.

Beyond Meat byla ještě před několika měsíci relativně neznámou firmou. To potvrzují i loňské tržby, které se vyšplhaly na pouhých 87,9 milionů dolarů, což je na americký trh opravdu málo.

Jenže v posledních měsících se začalo čím dál více mluvit a psát o obrovském potenciálu „masa“ na rostlinné bázi, protože se jedná o zdravější a pro přírodu přirozenější produkt. A to je něco, co dnešní společnost vítá s otevřenou náručí. Když se navíc přidala zpráva o tom, že vyhlášený fastfoodový řetězec Burger King testuje společně s firmou Impossible Foods burger na stejném principu, investoři zbystřili.

Společnost Beyond Meat vstoupila na americký Nasdaq ve velkém stylu na začátku května. Hned první den její akcie raketově vystřelily vzhůru o rekordních 163 %. Z upisovací ceny ve výši 65 dolarů se akcie dostaly na cenu 89 dolarů po pátečním uzavření burzy. Valuace? Neuvěřitelných 5,34 miliardy dolarů.

Jsou takové hodnoty opodstatněné? Andrew Left a jeho tým jsou přesvědčeni, že nikoli, a sází proto na propad ceny zpět k 65 dolarům.

Oceňovat firmu s obratem necelých 90 milionů dolarů na více než 5 miliard dolarů se skutečně zdá být přehnané, v kontextu aktuálního vývoje na trzích se však nejedná o nic překvapivého. Argumenty Citron Research přesto dávají tušit velkou shortovací příležitost.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.