3 minuty čtení

Bitcoinové ETF je hrozný nápad, říká kryptoměnový odborník Andreas Antonopoulos

Andreas Antonopoulos nedávno prozradil, že bitcoinové ETF je hrozným nápadem, neboť tak mohou institucionální investoři získat kontrolu nad trhem. Následně dodal, že by se jednalo pouze o „druhořadé“ uživatele Bitcoinu, protože tito investoři nebudou vlastnit privátní klíče.

Bitcoinový expert, aktivista a podnikatel Andreas Antonopoulos prozradil, že je proti zřízení burzovně obchodovatelného fondu, protože tento nástroj umožní velkým hráčům manipulovat s cenou kryptoměny. Ve svém každoměsíčním videu na svém YouTube kanálu se tentokrát věnoval horkému tématu, kterým bitcoinové ETF bezesporu je. I když připustil že by mohla cena kryptoměny vzrůst, pokud bude bitcoinové ETF schváleno, neboť se investice zpřístupní velkému množství investorů, zároveň dodal že by mohl být burzovně obchodovatelný fond mocný nástrojem v rukou institucionálních investorů, kteří budou mít možnost manipulovat s cenou Bitcoinu, aniž by ho museli vlastnit.

Antonopoulos nesdílí názor většiny

Krypto komunita je z případného zřízení ETF nadšená. Každá nová informace výrazně hýbe s vývojem na trhu. Potom, co Americká komise pro cenné papíry zamítla žádost dvojčat Winklevossových, například cena Bitcoinu klesla o více než 3,5 procenta.

Antonopoulos následně také zmínil, že je ETF hrozným nápadem, který se však stejně stane skutečností. Podle akademika bude finanční nástroj poškozovat prostředí. Takový fond bude velkým držitelem Bitcoinu, který bude dávat přístup k investování, ale už nebude na případné investory přenášet žádnou odpovědnost ani práva, která z běžného držení kryptoměny vyplývají.

To znamená, že se investoři nebudou moci rozhodnout, co se stane se samotným Bitcoinem. Vykreslil paralelu s loňskými diskusemi o škálování Bitcoinu, která ve výsledku vedla k vytvoření alternativní měny Bitcoin Cash – argumentoval, že si nebudou moci investoři vybrat v podobné debatě stranu, protože bude toto rozhodnutí záviset na fondu. Obdobný vliv na vývoj ceny Bitcoinu jako by mohlo mít ETF měly podle Antonopoulose v loňském roce kryptoměnové burzy.

Bitcoin ETF bude mít podobné páky ale ještě v daleko větším měřítku. Bude poskytovat institucionálním hráčům přístup k Bitcoinu, nicméně bez možnosti rozhodovat o budoucnosti měny. Tu bude mít pouze centralizovaný správce fondu.

“Nebude to znamenat konec vlajkové lodi kryptoměn, nicméně zřízení ETF může vést k cenovým manipulacím. Potenciálně by mohlo dojít ke vzniku „Corpo Bitcoinu“, korporátní verze kryptoměny, která by lépe odpovídala požadavkům regulátorů.“

Trh si ETF vyžaduje

Podle akademického pracovníka však existuje obrovský tržní hlad po bitcoinovém ETF, což znamená že se ho také dočkáme. ETF však zásadně porušuje základní princip peer-to-peer peněz, kde uživatelé nefungují prostřednictvím správce, ale mají přímou kontrolu nad svými penězi, protože mají i přímou kontrolu nad svými klíči.

Nakonec se podle Antonopoulose objeví dva typy institucionálních investorů. První bude chtít skutečně vlastní Bitcoin a kontrolovat vlastní privátní klíče, aby byl finančně nezávislý, zatímco druhý nebude mít technickou schopnost využívat kryptoměny a raději se spolehne na třetí stranu.

Toto už se v ekosystému děje. Někteří uživatelé vlastní soukromé klíče, zatímco jiní spoléhají na kryptoměnové burzy nebo tzv. „custodial wallets“ (peněženka, kde jsou privátní klíče uchovány na serverech třetí strany, mají v podstatě velmi podobnou funkci jako banky, kdy nemáte úplnou kontrolu nad svými financemi), což vlastně tyto jedince činí „druhořadými“ uživateli Bitcoinu.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.