5 minut čtení

Apple spáchal velkou chybu, když ignoroval jeden z největších světových mobilních trhů

Prodeje iPhonů pomalu dosahují svých limitů, neboť jeho klíčové trhy už nemají kam růst. Například v Severní Americe se prodeje rovnaly těm loňským, na čínském trhu klesly o 4 procenta a na evropském došlo v prvních třech měsících meziročně k poklesu dokonce o 6,3 procenta.

Jedná se o tři největší odbytiště Applu takže není divu, že podle dat společnosti Statista prodeje iPhonů v posledních letech celosvětově stagnují. V roce 2016 došlo k meziročnímu poklesu prodejů iPhonů o 6 procent a loni byl pak zaznamenán pouze mírný růst o 2 procenta. V této situaci se neočekává tento rok velké zlepšení. Vlažné přijmutí vlajkové lodi společnosti iPhonu X, údajně přimělo Apple redukovat výrobní plány.

Nicméně věci by se mohly dát pomalu do pohybu, neboť se mu v loňském roce povedlo zvýšit prodeje na celosvětově třetím největším trhu se smartphony v Indii. Pokračuje tento trend však i nadále?

Nevyužití velké příležitosti

International Data Corporation (IDC) odhaduje, že se prodeje smartphonů v Indii zvýšily v roce 2017 o 14 procent na 124 milionů kusů. Toto číslo by mělo i nadále růst, neboť podíl uživatelů chytrých telefonů, je stále pouhou třetinou všech majitelů mobilních telefonů. Indický trh byl do nedávné doby primárně trh s „obyčejnými“ telefony, což je pravděpodobně důvod, proč Apple přikládal tomuto trhu nízkou prioritu.

A to je velká chyba, pronikání smartphonů na Indický trh roste mílovými kroky. Ještě v roce 2014 používala pouhá pětina uživatelů mobilních telefonů jeho chytrou variantu, avšak příští rok se odhaduje, že by měl být tento podíl již dvojnásobný. Apple se pokusil chopit příležitosti a začal rostoucí poptávku uspokojovat zastaralými typy svých telefonů, neboť jeho nejnovější zařízení byla pro místní obyvatele příliš drahá.

Strategie po nějakou dobu fungovala, nyní už to však neplatí. Indové si raději za cenu zastaralého iPhonu koupí jeden z vlajkových modelů konkurenčních značek. Například 32 GB iPhone 6S se v indii prodává za 526 dolarů. Zákazníci však mohou za stejnou cenu získat mnohem výkonnější zařízení, jako je třeba OnePlus 6, který byl odhalen počátkem tohoto roku s obdobnou cenou.

Strategie prodeje zastaralých modelů iPhonů již nefunguje

Pro srovnání: Apple prodává stejné zařízení ve spojených státech o 17 procent levněji čili za 449 dolarů. Totéž platí i pro iPhone X, který začíná v USA na ceně 999 dolarů, zatímco stejné zařízení stojí v Indii téměř 1400 dolarů. Podobně i iPhone 7, jehož prodejní cena byla v Indii také o 40 procent vyšší než ve státech.

Není překvapením, že s příchodem levnějších špičkových modelů jiných značek klesl v Indii zájem o zařízení Apple. V prvním pololetí letošního roku se v Indii podle IDC prodalo o 30 procent méně iPhonů ve srovnání s loňským rokem. Takže skvělé prodeje z loňska, kdy se Apple svezl na všeobecném růstu indického trhu, se nyní zastavily a podíl Applu na trhu s prémiovými smartphony v Indii klesl ze 43 procent na 20.

Apple doplácí na svou letargii

Vina za tento pokles leží především na společnosti jako takové. Pomalu otevírá výrobní závody v zemi, a proto musí zařízení dovážet a platit vysoká cla. V loňském roce vzbudila povyk zpráva, že bude Apple otevírat výrobní závod na jihu země. Tato továrna je však zřízena pouze k výrobě starších modelů iPhone 6 a iPhone SE.

Naopak Samsung prokázal, jak vážně smýšlí o indickém trhu, když nedávno odhalil rozšíření svých výrobních závodů v zemi. Jihokorejský výrobce spotřební elektroniky investoval téměř 728 milionů dolarů, aby rozšířil své továrny na výrobu mobilních telefonů, které mu nově umožní vyrobit 120 milionů chytrých telefonů ročně namísto původních 67 milionů. Samsung dokonce uvedl, že se jedná o největší továrnu na produkci chytrých telefonů na světě s ohledem na počet, který je schopná vyrobit každý měsíc.

To je také jeden z důvodů, proč se Samsungu podařilo přebrat část podílu Apple na místním trhu s prémiovými chytrými telefony. Místní výrobní závody zkrátka pomohly udržet ceny jeho nejnovějších telefonů na nižší úrovni než v případě Applu.

Co bude dál?

Očekává se, že vzroste počet indických uživatelů smartphonů z odhadovaných 291 milionů v loňském roce na téměř půl miliardy v roce 2022, jak uvádí eMarketer. Kromě toho Morgan Stanley odhaduje, že příjmy obyvatel Indie vzrostou během příštího desetiletí dvojnásobně, čímž by se měly iPhony stát pro místní obyvatele mnohem dosažitelnější.

iPhone X se v Indii prodává o 40 procent dráž než v USA

Vedení v Cupertinu však bude muset hrát také svou roli. Zkrátka musí ukázat, že místní trh bere skutečně vážně a rozšíří indické výrobní kapacity. Dobrou zprávou pro Apple je, že výrobní partneři již hledají možnosti rozšíření místní působnosti. Společnost Wistron údajně investuje 100 milionů dolarů na rozšíření stávajícího zařízení a Foxconn se dokonce zavázal investovat 5 miliard dolarů na otevření vlastní nové výrobní linky.

Tento vývoj by mohl Applu přinést snížení cen, čímž by se jeho telefony dostaly k širší veřejnosti. Pokud toho dosáhne, přinese mu tento rostoucí trh značné bohatství.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.