3 minuty čtení

Čínský těžařský obr Bitmain bude vstupovat na burzu. Jeho IPO se zařadí k největším v historii

Kryptoměnová těžařská společnost údajně podává žádost o IPO se záměrem získat z veřejných trhů až 18 miliard dolarů. Výše plánovaného IPO se tak zařadí do první desítky největších úpisů firem na burze v historii.

Bitmain získal od investorů během červnového posledního kola financování 450 milionů dolarů, když byla celá společnost oceněna na soukromých trzích částkou 12 miliard. Podle zprávy zveřejněné na webu Coindesk by měla být současná nabídka akcií upisována investiční společností ABC Capital Management. Očekává se, že budou akcie Bitmainu upsány na Hongkongské burze cenných papírů ještě v průběhu letošního roku, případně na začátku toho příštího.

Jak Bitmain vydělává peníze?

Bitmain vyrábí vlastní čipy určené pro těžařské rigy, které jsou prodávány koncovým spotřebitelům. Kromě toho jsou také využívány v kryptoměnových těžařských farmách.

Coindesk uvádí že Bitmain za poslední tři roky vykázal celkový zisk 2,3 miliardy dolarů. Jenom za minulý rok pak tato částka díky rostoucím cenám kryptoměn činila dokonce 1,1 miliardy. Během prvního čtvrtletí letošního roku pak společnost předpokládala zisky do konce roku ve výši 2 miliardy a analytici byli ohledně vyhlídek Bitmainu ještě optimističtější. V únoru letošního roku společnost Bernstein Research odhadovala, že těžařská společnost dosáhne na zisky ve výši až 3 miliardy dolarů.

Společnost je dominantním hráčem v oblasti hornické techniky. Podle Bloombergu ovládá až 80 procent trhu. Čipy ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) jsou všeobecně vnímané jako nejoblíbenější pro těžbu kryptoměn. Kromě toho také společnost provozuje dva z největších těžařských poolů na světě, které dohromady představují něco mezi 42 – 51 procent těžební kapacity Bitcoinů.

Jaká je budoucnost Bitmainu?

Situace na kryptoměnovém trhu má silný vliv na výnosy společnosti. Růst cen kryptoměn v minulém roce tak měl pozitivní dopad na příjmy společnosti. Při růstu tržních cen zároveň i roste poptávka po těžařských strojích, jak rostou i zisky z vlastní těžby. Během minulého roku si tak Bitmain mohl dovolit zvýšit cenu svých čipů. Naopak v případě letošního poklesu cen se poptávka po těžařských zařízeních snižuje, ale ne tak výrazně.

Bitmain se také snaží diverzifikovat svou příjmovou základnu. V loňském roce oznámil významný nástup do odvětví umělé inteligence s technologií Sophon BM1680. Jedná se o čip, který slibuje urychlit algoritmy pro strojové učení. V rozhovoru s Bloombergem na začátku tohoto roku uvedl ředitel společnosti, že až 40 procent příjmů společnosti bude do pěti let pocházet právě z oblasti umělé inteligence.

To není však vše. Výzkumníci předpovídají že čipy ASIC budou základními stavebními bloky pro nový typ cloudů, které by mohly být budoucností výpočetní techniky ve světě. Podle Michaela Taylora z univerzity v Seattlu ASIC čipy přislibují příchod tzv. distribuované výpočetní techniky.

Podle článku na Coindesk, navrhuje Bitmain ve svém prospektu rovněž plány na spolupráci s americkými a čínskými polovodičovými giganty. Za půl dekády Bitmain ovládl 8 procent domácího trhu s čipy, přičemž společnost Huawei HiSilicon dosáhla 17 procent za 14 let. Pokud však bude jeho tržní podíl růst současným tempem, měl by Huawei HiSilicon brzy překonat.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.